Wie brengt zonnige weekenden niet het liefst door in de tuin zonder iets te moéten? Lekker in de hangmat, loungebank of schommelstoel buiten? Helaas vraagt de tuin regelmatig aandacht, zeker als het onkruid u tot de enkels staat. En u moet wel realistisch blijven: asfalteren is geen optie (en staat ook niet echt sfeervol). Kars & Stoop Hoveniers begrijpt dit en geeft daarom vijf tips voor de onkruidarme tuin.

Eerst onkruidvrij, dan onkruidarm

Paardenbloem en zevenblad zijn voorbeelden van onkruid die nogal hardnekkig zijn. Zeker als de wortels zich tot onder de straatstenen hebben weten te verspreiden. Handig om te weten: wortels die u afbreekt, lopen vaak opnieuw weer uit. Dat is dus maar een kortetermijnoplossing; het onkruid komt vanzelf weer opzetten. U kunt dit soort onkruiden het beste behandelen met een biologisch bestrijdingsmiddel, zodat het de kracht verliest. Vervolgens is het zaak om het onkruid met wortel en al uit te steken.

Tegels in de onkruidarme tuin

Onkruid manifesteert zich ook graag tussen de voegen van tegels. In dat geval is het de som der delen. Heeft u veel kleine tegels en dus veel voegen, dan moet u veel onkruid verwijderen. In een onkruidarme tuin kunt u daarom beter grotere tegels gebruiken met een minimale voeg. Houd er wel rekening mee dat de grond werkt en dat er dus altijd een beetje speling tussen tegels moet zijn. Ook moet regen zijn weg kunnen vinden en langs de tegels in de grond kunnen zakken. Anders heeft u plassen met water in uw tuin staan en dat is ook niet de bedoeling!

Tips voor sierbestrating

Onkruid mag niet bloeien

Bloeiend onkruid is de vijand als u niet continu bezig wilt zijn met wieden en tuinonderhoud. Zodra onkruid bloeit, kan het zich voortplanten waardoor de hoeveelheid onkruid in uw tuin alleen maar meer wordt. Dus ook al heeft u er geen zin in: pak het onkruid meteen aan voordat het de bloeifase bereikt. Dit doet u overigens het beste met de hand en niet met een schoffel. Als u de grond verplaatst, dan krijgen onkruidzaden meer lucht en licht. Hiermee vergroot u het risico dat er nieuw onkruid gaat bloeien.

Gras in plaats van borders?

Groen maakt uw tuin aantrekkelijk. Helaas zijn al die borders met planten ook een openstaande uitnodiging voor onkruid – met name als de bodem niet goed bedekt is. Een onkruidarme tuin is dan in ieder geval niet het resultaat. Wat u wel kunt doen, is bewust kiezen voor een gazon. Uiteraard zeggen we niet dat gras onkruidvrij blijft. Sterker nog, een gazon moet u zo nu en dan verticuteren. Maar toch heeft u met oog op onkruid minder werk aan een gazon dan aan een border. U moet natuurlijk wel regelmatig maaien!

Vijf tips voor groen gras

Bedek de bodem

Mocht u die indruk hebben gekregen: helemaal geen planten in de tuin werkt ook niet. Elk stukje ongebruikte tuin is een mooi thuis voor kersvers onkruid. In een onkruidarme tuin kunt u daarom beter wel planten neerzetten, zoals bodembedekkers. Die verspreiden zich snel over de beschikbare stukken grond, zodat onkruid minder kans krijgt. U kunt ook kiezen voor hagen die maar eens per jaar teruggesnoeid hoeven te worden; laag in onderhoud, mooi groen in de tuin en het remt onkruid toch een beetje af. En als u dit slim aanpakt, kunt u het hele jaar genieten van groen in de tuin.

Onkruidarme tuin aanleggen?

Wilt u een onkruidarme tuin laten aanleggen? Laat u dan inspireren door dit voorbeeld van een onderhoudsvriendelijke tuin. Neem contact op met Kars & Stoop Hoveniers uit Alkmaar voor een advies op maat!