Planten hebben verzorging nodig; dat geldt tijdens alle seizoenen. In de winter is het belangrijk om vorstschade te voorkomen. Bij vorstschade begint het blad van wintergroene planten bruin te kleuren of er ontstaan zwarte plekken. De glans van de bladeren verdwijnt en langs de takken laat de bast los. Als het onder de bast bruin is, dan is de tak of plant zelfs dood. Om dit voor te zijn, is het belangrijk om de tuin en de planten tegen vorstschade te beschermen. In dit blog geven wij vijf tips!

Vijf tips tegen vorstschade

1. Bescherming van vorstgevoelige planten

Sommige planten kunnen niet goed tegen vorst. Denk bijvoorbeeld aan de Camelia, Oleander, olijfboom en vijgenboom. Zij hebben extra bescherming nodig als het gaat vriezen. Het beste is om ze op een vorstvrije plek te zetten; binnen dus. Als u daar geen plek heeft, kunt u de planten ook inpakken met een beschermhoes. Vorstgevoelige planten en struiken kunnen ook worden afgedekt met vliesdoek, jute of rietmatten.

2. Niet snoeien tijdens vorstperiode

Als het vriest en planten worden gesnoeid, dan lopen zij het risico om in te vriezen. Wanneer planten, struiken en bomen worden gesnoeid, ontstaan er namelijk snoeiwonden. Bij vorst krijgen deze wonden geen kans om te dichten, waardoor de plant, struik of boom gaat bloeden. Houd er rekening mee dat er gemiddeld 3 dagen nodig zijn voordat de snoeiwond voldoende is geheeld. Het moet in die periode dus niet gaan vriezen. Het is belangrijk om vaste planten pas in het voorjaar te snoeien.

Lees tips over snoeien

3. Laat natuurlijke isolatie liggen

Veel mensen zijn geneigd om alle gevallen bladeren in de tuin op te ruimen. Ergens is dat zonde, omdat juist de bladeren een natuurlijke isolatie tegen de vrieskou bieden. Voor planten, struiken en hun wortels én voor het buitenleven zoals egels. Verterende bladeren zijn sowieso voedzaam voor de planten in de tuin; laat daarom altijd iets liggen. Dat geldt trouwens niet voor uw dakgoten, bestrating en gazon. Rottende bladeren geven namelijk een zuur af dat voor vlekken zorgt. Op uw gazon kan het zelfs kale plekken veroorzaken!

Lees over verzorging van het gazon

4. Strooien in de tuin

Als het echt goed glad wordt door de vorst, dan wilt u natuurlijk niet uitglijden in de tuin. Hoewel van oudsher zout hét logische strooimiddel is, zijn uw planten hier minder blij mee. Gaat u strooien in de tuin? Kies dan voor zand; dat is beter voor de beplanting.

5. Voorkom schade door ijsvorming

Sluit in een vorstperiode de buitenkraan af. Bevroren water zet namelijk uit en daardoor kunnen de kraan en de leidingen barsten. Bereid ook de regenton voor op de vorst; door er bijvoorbeeld een plastic voetbal in te leggen, wordt de druk van uitzettend ijs tegengehouden en kan de regenton niet gaan scheuren. Mocht u een vijver hebben, haal de pomp er dan uit en probeer de vijver ijsvrij te houden. Dat kan bijvoorbeeld door siergras in het water te laten groeien.

Wilt u meer weten over hoe u uw tuin het beste op de winter kunt voorbereiden? Lees dan verder in het blog ‘Wintertuin . Heeft u een advies op maat nodig of denkt u alvast na over tuinaanleg of tuinonderhoud in het voorjaar? Neem dan gerust contact op met Kars & Stoop Hoveniers uit Alkmaar!