Of u nu op vakantie gaat of van de Nederlandse zomer geniet in de eigen achtertuin: er komen ongetwijfeld warme en droge dagen aan. Dit zijn de momenten dat de tuin een beetje extra aandacht nodig heeft. Kars & Stoop Hoveniers uit Alkmaar geeft vijf bewateringstips zodat ook de tuin kan genieten van een zinderende zomer.

Vijf bewateringstips op een rij

Tip 1: juiste planten op de juiste plek

Een beetje flauw misschien, maar toepassing van deze bewateringstips begint al bij de tuinaanleg. Ga goed na wat beplanting nodig heeft: veel zonuren of juist meer schaduw? Veel water of liever niet? Door de juiste planten op de juiste plek in de tuin te zetten, geeft u de natuur de kans om in de basis al goed voor de bewatering te zorgen. Ook het gebruik van hoogwaardige aarde zorgt ervoor dat de wortels van de beplanting vocht en voedingsstoffen adequaat kunnen opnemen. Het resultaat: gezonde beplanting en een groen gazon!

Lees tips voor een groen gazon

Tip 2: het lekkerste water

Regenwater, slootwater, grondwater, kraanwater. Welk water is nu het beste voor beplanting? Over het algemeen geldt dat kraanwater kalk bevat. Dat kan niet direct kwaad, maar als het natuurlijker kan dan is dat voor beplanting uiteraard altijd gewenst. Regenwater kan worden opgevangen in een regenton waar u de gieter naar hartenlust mee kunt vullen. Slootwater vraagt soms om een pomp, zodat het water vanuit de sloot naar de tuin gebracht kan worden. Dat is bijvoorbeeld erg handig in combinatie met een automatisch sproeisysteem. Gebruikt u water uit een bron? Houd dan rekening met ijzer of roest in het water en zorg dat de bron op de juiste diepte zit. Anders krijgt u mogelijk allemaal vlekken op de bestrating of tegen de woning.

Tip 3: de beste materialen

Om de tuin te bewateren, kunt u verschillende materialen gebruiken. Het is namelijk niet nodig om met gieters en tuinslangen te slepen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Automatisch sproeisysteem
  • Pop-up sproeiers
  • Verstelbare sproeiers, die met de hoogte van de tuin meegroeien
  • Druppelslangen

Ook handig voor milieubewust watergebruik: de watermeter. En mocht u voor automatische beregening gaan, dan hoeft u de buren ook niet te vragen om uw tuin water te geven als u op vakantie bent. Win-winsituatie dus!

Meer over beregeningsinstallatie

Tip 4: de correcte hoeveelheid

De kunst van bewateren is dat de wortels de correcte hoeveelheid water krijgen. Grote hoeveelheden water kunnen het beste in gedeelten gegeven worden, zodat het water kans krijgt om in de grond door te dringen; zonder weg te lopen. Het water moet helemaal rondom de beplanting gegeven worden, zodat alle wortels voldoende voedingsstoffen binnen krijgen. De blaadjes kunnen trouwens beter droog blijven. ’s Nachts kunnen de blaadjes anders schimmels oplopen en overdag juist brandplekken door de warme zon.

Tip 5: ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat

Als de bodem al wat is afgekoeld, dan verdampt het water dat wordt gesproeid minder snel. Overdag gebeurt dit eerder. U bewatert daarom bij voorkeur ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat. Het is belangrijk om gelijkmatig en grondig te bevochtigen. Kies er daarom liever voor om minder vaak langer te bewateren (zonder dat het water ophoopt) dan elke dag een klein beetje.

Advies nodig over bewatering in uw tuin of overweegt u om een irrigatie- of beregeningssysteem aan te leggen? Neem dan contact op met Kars & Stoop Hoveniers uit Alkmaar. Wij vertellen u graag meer!