Bomen in de winter

Wist u dat de winter een uitstekend moment is om uw bomen te snoeien? Doordat de bladeren van de takken zijn gevallen, is de vorm van de boom beter te zien en wordt duidelijker welke takken weggesnoeid moeten worden. De bomen zijn in winterrust en kunnen wel een trimbeurt gebruiken, zodat zij er in het nieuwe seizoen weer goed bij staan!

Seizoensgebonden sapstroom

Echter, niet alle bomen kunnen in de winter gesnoeid worden; de zogenaamde ABC-bomen gaan bijvoorbeeld bloeden wanneer zij in de winter een snoeibeurt krijgen. Dit betekent dat er sap uit de snijwond komt omdat hun sapstroom actief is. De sapstroom vervoert voedingsstoffen en planthormonen die de boom helpen om te groeien. Bij de meeste bomen komen deze stromen in de winter niet voldoende aan waar ze nodig zijn; vandaar dat de bomen hun bladeren verliezen en in winterrust raken. Sommigen bomen hebben juist geen stilstaande sapstroom, zoals de ABC-bomen. ABC staat voor Acer (esdoorn), Betula (berk) en Carpinus (haagbeuk). Deze bomen kunnen beter tijdens de zomermaanden of vroeg in de winter gesnoeid worden.

Het beste snoeimoment voor uw bomen

Wilt u weten wat het geschikte moment is om uw bomen te snoeien? En kunt u daarbij wel wat hulp gebruiken? Kars & Stoop Hoveniers voorziet u van advies en komt graag bij u langs om het onderhoud van uw bomen verder te bespreken. Neem vandaag nog contact op!