Zo zorgt u voor een onkruidarme tuin

Home/Actueel/Zo zorgt u voor een onkruidarme tuin

Zo zorgt u voor een onkruidarme tuin

Met dit zomerse weer wilt u optimaal genieten van uw tuin. Gezellig barbecueën met het gezin, genieten van een borreltje op de loungebank of lekker in de hangmat met een goed boek. Ergeren aan het onkruid dat tot uw enkels staat, daar heeft u natuurlijk geen zin in. Geef de tuin daarom regelmatig aandacht en pas de tips van Kars & Stoop Hoveniers toe voor een onkruidarme tuin. 

Eerst onkruidvrij, dan onkruidarm

Om een onkruidarme tuin te bereiken is het noodzaak om uw tuin eerst onkruidvrij te maken. Let op dat u ervoor zorgt dat het onkruid met wortel en al wordt verwijderd. Breekt de wortel af dan loopt onkruid zoals paardenbloem en zevenblad opnieuw uit. Het kan nogal hardnekkig zijn. Zeker als de wortels zich tot onder de straatstenen hebben weten te verspreiden. Het beste is om het onkruid met een biologisch bestrijdingsmiddel te behandelen, zodat het de kracht verliest. Daarna steekt u het met wortel en al uit.

Verwijder onkruid voordat het bloeit

Wilt u niet continu bezig zijn met onkruid wieden, dan doet u er goed aan het onkruid aan te pakken voordat het de bloeifase bereikt. Zodra onkruid bloeit, verspreidt het de zaden door de tuin. Zo krijgt u alleen maar meer onkruid in de tuin. Een andere goede tip om het verspreiden van onkruidzaden te voorkomen is om onkruid met de hand te verwijderen en niet met een schoffel. Door de grond te verplaatsen wordt het risico op nieuw onkruid namelijk vergroot.

Minder vrije bodem, minder onkruid

Genoeg groen maakt uw tuin aantrekkelijk en is goed voor het milieu. De belangrijkste tip is daarom om te zorgen voor een juist ontwerp met een goed beplantingsplan, waar Kars & Stoop Hoveniers u natuurlijk graag bij helpt. Met dit beplantingsplan krijgt de juiste beplanting de juiste plek. Het eerste jaar heeft u het meeste werk aan de tuin. Door goed water te geven en op tijd onkruid te verwijderen groeit de tuin mooi vol. Zo krijgt onkruid geen kans én heeft u er steeds minder werk aan.

Met een goed beplantingsplan zorgt u ervoor dat er geen ruimte voor onkruid in uw tuin is. Hoe minder bodem namelijk bedekt is, hoe meer die bodem door onkruid wordt in genomen. De bodem bedekken kunt u op meerdere manieren doen:

  1. Plaats bodembedekkers in uw tuin. Deze planten verspreiden zich snel over de beschikbare stukken grond. Dat geeft onkruid minder kans.
  2. Kies bewust voor een gazon. Natuurlijk zal het gras niet helemaal onkruidvrij blijven. Sterker nog, een gazon moet u regelmatig maaien en zo nu en dan verticuteren. Maar met oog op onkruid heeft u toch minder werk aan een gazon dan aan een border.
  3. Hoe meer voegen tussen de tegels, hoe meer onkruid. Kies daarom voor grote tegels. Uw tuin heeft minder voegen en u hoeft minder onkruid te verwijderen. Let daarbij wel op dat de tegels niet té dicht op elkaar liggen. De grond werkt, dus speling tussen de tegels is belangrijk. En ook regen moet langs de tegels de grond in kunnen.
  4. Tot slot kunt u ook kiezen voor hagen die maar eens per jaar teruggesnoeid hoeven te worden. Handig want het kost u weinig tijd én het remt onkruid af. En toch kunt u genieten van groen in de tuin.

Hier is mooi te zien hoe beplanting zich ontwikkeld als het juist geplant is. (Foto’s door: terraforma.nl)

Onkruidarme tuin aanleggen?

Wilt u een onkruidarme tuin laten aanleggen? Neem contact op met Kars & Stoop Hoveniers uit Alkmaar voor een advies op maat!

2021-06-08T15:37:35+02:007 juni 2021|

Share This Story, Choose Your Platform!

Ga naar de bovenkant