Dat de bij het niet makkelijk heeft, is geen geheim. Maar wist u ook dat we bijen écht nodig hebben? Zij bestuiven de bloemen en gewassen en voorzien ons zo niet alleen van honing, maar zorgen ook voor onze groente en fruit. Eigenlijk kunnen we niet zonder de bij! In de laatste jaren sterven er helaas toch meer bijen dan voorheen. Vandaar dat Kars & Stoop Hoveniers het hoog tijd vindt voor een overzicht van tips voor een bijenvriendelijke tuin.

 

Drie tips voor een bijenvriendelijke tuin

#1 Bijenvriendelijke bloemen en planten

In de tuin of op het balkon kunt u met de juiste bloemen en planten bijen een goed plekje geven. Kies daarbij planten die in verschillende maanden bloeien: die zijn voor bijen nodig van het voorjaar tot in de herfst. Denk bijvoorbeeld aan lavendel in de maanden mei t/m augustus, de vlinderstruik van juli t/m september en de klimop van september t/m november. Ook in de wintermaanden kunt u alvast aan de bij denken; de winterheide bloeit bijvoorbeeld van december t/m april. Het overzicht van bijenvriendelijke planten van Milieu Centraal geeft een goed overzicht. Extra tip: gebruik biologische zaden en planten.

 

#2 Nestelplekjes voor wilde bijen

We schreven er al over in ons blog over de dier- en insectenvriendelijke tuin: het insectenhotel. Dit soort voorzieningen zorgen ervoor dat bijen zich goed kunnen nestelen in de tuin. Een bijenhotel is kant-en-klaar te koop in bijvoorbeeld het tuincentrum of kunt u zelf maken van bijvoorbeeld bamboe, een oude boomstronk of steen. Rommelhoekjes in de tuin, wat kale grond en een bakje leem kunnen bijen ook helpen om een nestje te maken.

Lees verder over dier- en insectenvriendelijke tuin

 

#3 Tuinier gifvrij

Last van ongewenste plagen in de tuin? Laat u dan niet verleiden door giftige bestrijdingsmiddelen. Alle middelen die neonicotinoïden bevatten, zoals veel spuitbussen, korrels, vlooienbanden, vliegenvangers en mierenlokdozen, zijn ook schadelijk voor de bij. In een bijenvriendelijke tuin worden geen middelen gebruikt waar thiacloprid, imidacloprid of acetamiprid op het etiket staan.

Meer over neonicotinoïden en bijen

Wat zijn de oorzaken van bijensterfte eigenlijk?

Een gebrek aan voedsel is een van de redenen waarom meer dan de helft van de 359 bijensoorten die ooit in Nederland voorkwamen, nu bedreigd zijn. Doordat er minder (verschillende) bloemen groeien, hebben wilde bijen veel moeite om zich goed te voeden. Voor honingbijen en hommels geldt dat ze langere afstanden kunnen vliegen en daardoor zijn ze minder afhankelijk van de bloemen in hun directe omgeving. Toch hebben ook de honingbijen en hommels het niet makkelijk: de grootste oorzaak van sterfte onder die soorten is het gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen met neonicotinoïden.

Wat kunt u doen voor de bijenvriendelijk tuin?

Volg onze tips, zorg voor een diverse en bijenvriendelijke beplanting, regel dat de bijen zich kunnen nestelen en gebruik geen giftige bestrijdingsmiddelen. Weet bovenal dat bijen geen insecten zijn die u hoeft te vrezen. Ze lijken weliswaar op wespen, maar vervullen een hele andere functie. Zolang ze zich niet bedreigd voelen, laten ze mensen doorgaans met rust. Ze eten nectar en stuifmeel van bloemen die ze overbrengen op de stamper van andere bloemen. Zo vindt de bevruchting plaats. Dat is nodig voor veel van de vruchten die wij eten, zoals appels, peren, bramen, pruimen en ga zo maar door. En de honing natuurlijk!

Bewust een bijenvriendelijke tuin aanleggen

Wilt u aan de slag met uw tuin dit jaar? Wij geven u graag advies als u hier een bijenvriendelijke tuin van wilt maken. Neem gerust contact met ons op voor een persoonlijk advies!