Een opgeruimde tuin oogt mooi, maar is niet altijd het beste voor insecten en dieren, zoals egels en vogels. En die zijn nodig om de beplanting in uw tuin te laten groeien en bloeien. In dit blog leest u meer over de dier- en insectenvriendelijke tuin. Zo haalt u het beste uit de natuur.

 

Tips voor een dier- en insectenvriendelijke tuin

Insectenvriendelijke tuin - bij  Insectenvriendelijke tuin - vlinder  Insectenvriendelijke tuin - lieveheersbeestje

Insectenvriendelijke tuin

Uit onderzoek van Natuurmonumenten blijkt dat twee derde van de voor de natuur belangrijke insecten is verdwenen. Dat is slecht nieuws, omdat juist insecten een belangrijke rol spelen in de kringloop van het (tuin)leven. Ze nuttigen organisch materiaal, wat weer zorgt voor een gezonde bodem. Planten, struiken en bomen hebben die bodem nodig om goed te kunnen groeien. Bijen en vlinders bestuiven op hun beurt bloemen. En laten we niet vergeten: insecten zijn ook weer essentieel voedsel voor andere dieren. De ommekeer is groter dan uw achtertuin, maar ook dat is een stukje grond waar u het insectenleven een handje kunt helpen. Een aantal tips:

  1. Zorg dat er het hele jaar door bloemen in de tuin bloeien, bijvoorbeeld herfstasters in de herfst.
  2. Kies voor vlinderplanten, zoals een vlinderstruik, lavendel of een klimop.
  3. Besef dat brandnetels juist voor de rupsen heel voedzaam zijn, dus laat er een aantal staan.
  4. Maak een insectenhotel van een oude boomstronk, bamboe of van steen.
  5. Zet lieveheersbeestjes uit als er bladluis in uw tuin zit. De larves zijn te koop bij het tuincentrum.
  6. Houd in uw tuin rekening met egels, want zij verorberen maar wat graag slakken.

 

Egelvriendelijke tuin

Egelvriendelijke tuin

Egels zijn echte insecteneters, maar lusten eigenlijk alles. Denk aan kevers, slakken, spinnen, regenwormen en soms ook kadavers van vogeltjes en jonge muizen. Fruit en zachte zaden staat ook op hun wensenlijstje. Melk trouwens absoluut niet; egels kunnen niet tegen lactose. De tip die met stip op één staat om een goede leefomgeving aan de egel te geven, is: ruim niet te veel op. De dorre bladeren onder bomen en struiken zijn juist in de herfst en winter een perfect onderkomen voor deze stekelige vriendjes. Andere tips zijn:

  1. Zorg voor een dichtbegroeid plekje in de tuin, waar egels een thuis kunnen creëren voor hun winterslaap.
  2. Ziet u een egel lopen tijdens de winter? Dan heeft hij waarschijnlijk honger of kan hij geen voldoende beschutte plek vinden. Zet voer speciaal voor egels neer en zorg dat er in de tuin een plekje is waar hij goed kan slapen.
  3. Eind maart, begin april ontwaken de egels en in juni beginnen ze te nestelen. Controleer tot en met augustus goed of er geen nestje onder een haag, stapel takken of in de composthoop zit voordat u hier met tuinmaterieel doorheen gaat.
  4. Wilt u de ideale slaapplek aanbieden voor egels? Overweeg dan eens een egelwoonhuis. Daar kunnen ze hun 18 uur slaap met gemak halen op een droge plek!

 

Vogelvriendelijke tuin

Vogelvriendelijke tuin

Insecten leveren dus een grote bijdrage aan de flora en fauna van uw tuin, maar er zijn natuurlijk ook beestjes die u absoluut wilt weren. Denk bijvoorbeeld aan ‘verkeerd’ ongedierte, zoals taxuskevers en aaltjes die schade aanbrengen aan beplanting. Heel actueel is de buxusrups, die huishoudt in heel Nederland en zich tegoed doet aan alle buxussen in de wijde omgeving. Door bewust te kiezen voor beplanting die níet aantrekkelijk is voor dit ongedierte, houdt u ze makkelijker uit uw tuin. Heeft u toch ongewenste insecten in uw tuin en wilt u die verdelgen? Denk dan heel goed na over het middel dat u gebruikt. Bij voorkeur is dit biologisch afbreekbaar en niet schadelijk voor andere dieren. De buxusrups wordt bijvoorbeeld weer gegeten door koolmeesjes. Hang speciale vogelhuisjes op, zodat de koolmeesjes zich in uw tuin vestigen. En gebruik geen chemische verdelingsmiddelen. Als de rups het verdelgingsmiddel heeft binnengekregen, dan krijgt de koolmees dit namelijk ook binnen. Dit geldt uiteraard ook voor andere vogels en dieren, die zich graag voeden met rupsen, slakken en andere ongewenste tuinbewoners die u probeert te bestrijden.

Wilt u met uw tuin aan de slag om die dier- en insectenvriendelijk te maken, maar weet u niet waar u moet beginnen? Neem dan contact op met Kars & Stoop Hoveniers uit Alkmaar. Wij helpen u graag op weg!