Cortenstaal borders en plantenbakken in de tuin: het is stoer, blijft egaal en is nog duurzaam ook. U kunt werkelijk alle kanten op met dit materiaal en geeft daarmee tegelijkertijd een zeker karakter aan uw tuin. In dit blog van Kars & Stoop Hoveniers uit Alkmaar vertellen we meer over cortenstaal, de mogelijkheden en de wijze van onderhouden.

 

Cortenstaal: meer dan roestig metaal

Zo op het eerste oog lijkt cortenstaal een roestig materiaal, maar schijn bedriegt! Eigenlijk is het een metaallegering van koper, fosfor, nikkel, chroom en silicium. Na een paar jaar gaat het staal roesten en dat is precies de bedoeling. Want juist die roestlaag beschermt het staal tegen oxideren. Zo ontstaat ook de in het oog springende oranjebruine kleur. Cortenstaal is daarnaast speciaal behandeld, waardoor het metaal de egale, roestige kleur krijgt. Bovendien blijft het dankzij deze behandeling de kleur behouden. Mooi meegenomen is dat het metaal niet zomaar vergaat, wat met blank staal in de buitenlucht vaak binnen een paar jaar wel het geval is. De totstandkoming van de roestlaag kan een paar weken tot jaren duren. De prijs ligt relatief hoger, maar het gaat ook langer mee. Andere voordelen van cortenstaal zijn:

  • De roestlaag beschermt het metaal tegen corrosie
  • Dankzij de speciale behandeling gaat het metaal lang mee; het is dus erg duurzaam
  • Alle toepassingen met cortenstaal zijn onderhoudsarm.

 

 Cortenstaal vijver   Cortenstaal plantenbakken   Cortenstaal plantenbak en trap

Veelzijdigheid en onderhoud

Cortenstaal is op allerlei manieren te gebruiken, bijvoorbeeld voor borderranden, afsluitingen van grind, vijvers en plantenbakken. Maatwerk is mogelijk in welke vorm dan ook. Wat betreft het onderhoud lijkt het staal op hout. Het moet op een plek staan waar het droog kan waaien, zodat het metaal zolang mogelijk meegaat. Natte bladeren moeten van het materiaal worden verwijderd, omdat dit ervoor zorgt dat het staal langer nat blijft en dus ook sneller corrodeert.

Cortenstaal schutting  Cortenstaal schutting  Cortenstaal schutting en plantenbak

Meer weten over de mogelijkheden van cortenstaal voor uw tuin? Neem dan contact op met Kars & Stoop Hoveniers uit Alkmaar! Meer achtergrondinformatie vindt u ook op de website van Adezz.