Hagen hebben bijna in elke tuin wel een functie. Ze worden gebruikt als afscheiding om ruimtes te verdelen. Of als levende muur om de tuin heen. Er zijn heel veel verschillende soorten, zoals de laurierhaag, beukenhaag, taxushaag en buxushaag. Hagen zijn populair! En logisch, want ze halen de natuur dichter bij huis. Daar staat tegenover dat u ze wel zo nu en dan moet snoeien. Om te zorgen dat uw haag er in het voorjaar weer mooi bij staat, leest u de volgende snoeiregels.

 

Regel 1: aanplanten van hagen

Hoe dichter een haag is, hoe beter. Dat is zo van boven naar beneden (verticaal) en van links naar rechts (horizontaal). Hagen zijn opgebouwd uit meerdere planten naast elkaar. De takken van die planten moeten in elkaar grijpen; dan ontstaat er een gesloten haag. Stap 1 van mooie hagen is dus dat planten niet te ver uit elkaar worden geplant. Kort jonge planten direct na inplanten in, zodat ze ook aan de onderkant uitlopen. Zo ontstaan hagen die tot vlak boven de grond gesloten zijn.

Regel 2: vaker snoeien voor dichte hagen

Als u takken snoeit, dan groeien deze vaak uit tot slapende knoppen in de buurt van de wond. Hieruit ontstaan weer nieuwe takken. Als u tussen mei en augustus een aantal keren de hagen snoeit, dan krijgen deze een dichtere structuur. De exacte snoeifrequentie hangt natuurlijk wel af van het type haag en de groeisnelheid.

Regel 3: juiste snoeivorm

Het licht moet tot op de onderste takken van een haag vallen. Een kegelvormige haag is van onderen breder dan van boven. Zo krijgt de onderkant ook voldoende licht, waardoor hagen gesloten blijven. Extra tip: zet geen planten vlak vóór de haag, want dan wordt hij aan de onderkant alsnog kaal.

Regel 4: snoei nooit alles in één keer

Wilt u een van uw hagen opknappen? Snoei dan nooit alle takken in één keer. Kies er bijvoorbeeld voor om het ene jaar de ene zijde te snoeien en het andere jaar de andere zijde. Zo krijgt de plant voldoende tijd (en energie) om te herstellen en uit te lopen. Laat u goed informeren hoe u een specifieke haagsoort het beste kunt snoeien; sommige verdragen het niet als u te ver terug snoeit namelijk.

Regel 5: het beste gereedschap

Om hagen te snoeien, heeft u verschillende materialen tot uw beschikking. Een egaal resultaat wordt vaak bereikt met een elektrische of motorheggenschaar. Sommige hagen, zoals coniferen, moeten met een scherp mes gesnoeid worden.

 

Wilt u uw haag aanpakken of zorgen dat hij er aankomend voorjaar netjes bij staan? Neem dan contact met ons op. Kars & Stoop Hoveniers uit Alkmaar geeft u graag een advies op maat!