Schoffelen, waarom zou u dit doen? Dat is toch een beetje ouderwets en ook nog eens vermoeiend? Tuurlijk, als er onkruid bestreden moet worden, dan moet daar moeite voor worden gedaan. Dat lost zichzelf helaas niet op. Toch heeft onkruid wieden ware voordelen. Het is niet alleen goed voor uw tuin, maar ook nog eens voor uzelf. Zolang u het schoffelen goed aanpakt natuurlijk. Daarom geeft Kars & Stoop Hoveniers uit Alkmaar u dé tips.

Waarom schoffelen en wieden?

Simpel: het is een natuurlijke aanpak van onkruidbestrijding. Door te schoffelen, worden wortels losgetrokken zodat onkruid uitdroogt en afsterft. De grond wordt met schoffelen losgemaakt, waardoor er lucht in de bodem komt. En mooi meegenomen: het is goed voor de armspieren, maakt de nekspieren losser en werkt ontspannend. Mits u het wieden goed aanpakt natuurlijk. Volg daarvoor onze tips!
Over tuinonderhoud

Tip 1: schoffelen bij droog weer

Vochtige grond geeft onkruid veel kans. Daarnaast is het ook zwaarder om natte grond te schoffelen. Bij voorkeur schoffelt u als de zon schijnt; des te eerder is het onkruid uitgedroogd en kan het niet verder groeien.

Tip 2: doe het met beleid

De schoffel kunt u het beste voorzichtig en doordacht langs de planten hanteren. Ga zeker niet te diep de grond in. Onkruid kan het beste worden afgesneden zonder loswerken. Afgesneden onkruid droogt namelijk uit.

Tip 3: goed gereedschap

Als u tussen vaste planten schoffelt, dan heeft een smalle schoffel de voorkeur. Zo kunt u nauwkeurig te werk gaan zonder de vaste planten te raken. Tussen hagen en heesters is een brede schoffel handiger, zodat u sneller meer meters maakt.

Tip 4: voorkom een onkruidexplosie

Als u wacht totdat het onkruid hoog staat, dan heeft u extra veel werk om het te bestrijden. Vooral in april en mei kan onkruid de overhand nemen; houd met name in die maanden de tuin extra goed bij door regelmatig te schoffelen.

Tip 5: benut het najaar

De winters zijn lang niet koud genoeg om onkruid te laten sterven. Vorst is tegenwoordig geen garantie meer. Als u in het najaar schoffelt, dan anticipeert u alvast op het komende voorjaar. En ook zo wordt een onkruidexplosie voorkomen.

Tip 6: voorkomen is beter dan genezen

Als u merkt dat een bepaald deel van de tuin met name onkruidgevoelig is, dan is het een overweging waard om advies in te winnen. Misschien ligt de grond te veel braak, waardoor het een uitnodiging is voor onkruid om te kiemen. Een bodembedekker of andere bedekking zoals schelpen of kalk geeft het onkruid minder kans. Hier kunt u al rekening mee houden tijdens de tuinaanleg en bij het maken van het tuinontwerp. Hoe minder onkruid, hoe minder u hoeft te wieden!
Over de onderhoudsvriendelijke tuin


Wilt u graag een advies op maat of meer weten over de mogelijkheden van een onkruidarme tuin? Of wilt u uw tuin niet zelf onderhouden? Neem dan contact op met Kars & Stoop Hoveniers uit Alkmaar!