Tuin winterklaar maken

De winter is in aantocht! En dat betekent: werk aan de winkel. Om te zorgen dat uw tuin in het voorjaar weer groeit en bloeit, is het namelijk belangrijk om deze nu winterklaar te maken. In dit blog worden de stappen voor een wintertuin opgesomd!

Snoeien en maaien voor de vorst

Voordat de winter en de vorst intreden, maait u voor de laatste keer uw gazon. Houd er rekening mee dat niet alleen uw gazon onderhoud nodig heeft; ook de grasmaaier kan wel een beurt gebruiken. De winter is het ideale moment om uw grasmaaier voor onderhoud weg te brengen. Wacht ook niet met het snoeien van uw hagen, zoals de buxus en taxus. Dit moet gebeuren voordat het gaat vriezen om vorstschade te voorkomen. Ook de vaste planten kunnen worden aangepakt, hoewel dit verschilt per plant en afhankelijk is van uw persoonlijke smaak. Knip planten alleen terug, wanneer ze voor u geen sierwaarde hebben. Siergrassen kunt u prima laten staan. Deze vormen vaak de groene basis voor een mooie tuin en staan prachtig in uw wintertuin.

Weg met die bladeren

Uw tuin ligt ongetwijfeld bezaaid met bladeren; dat houdt u immers niet tegen! Kars & Stoop Hoveniers raadt u aan om de bladeren uit de dakgoten, van uw bestrating en van het gazon snel te verwijderen. Bladeren verrotten namelijk en geven in dit proces een zuur af, dat vlekken veroorzaakt. Het laat op het gazon zelfs kale plekken achter. Dat is zonde van uw prachtige grasmat. Om van de zomer te genieten van mooi gras, raden wij u aan om het gazon in de winter goed te onderhouden. Strooi daarom nu kalk op het gras, zodat mos en onkruid geen kans krijgen.

Accessoires opruimen

Uw tuinmeubilair wordt in de wintertuin waarschijnlijk niet gebruikt. Berg dit daarom op om slijtage door het weer tegen te gaan. Ook de beregeningsinstallatie kan worden opgeborgen. Kars & Stoop Hoveniers kan de beregeningsinstallatie bijvoorbeeld voor u uit de sloot halen en onderhouden. Zo kunt u er in het voorjaar weer tegenaan! Overweegt u trouwens om in het voorjaar uw tuin aan te passen of aan te leggen? Laat u dan inspireren en neem alvast contact op met Kars & Stoop Hoveniers uit Alkmaar. Onze hoveniers kunnen in de winterperiode al de nodige voorbereidingen treffen, zodat u bij het doorbreken van de eerste zonnestralen direct van uw droomtuin kunt genieten!