Hallo zomer, wat fijn dat je er bent! Lange dagen, zachte avonden, zwoele nachten, weinig regen en.. oh wacht, weinig regen? Daar is de tuin niet blij mee! Juli is echt zo’n maand dat de tuin wel een handje geholpen mag worden. Zo kan al het groen blijven groeien en bloeien. Wij geven u de 5 zomer tuintips, zodat u uw paradijs aan huis in de beste conditie kunt krijgen en houden. Ook wanneer u op vakantie bent!

 

5 zomer tuintips op een rij

Met stip op 1: water

Met stip op 1 in dit lijstje met 5 zomer tuintips: water. Dat is geen nieuws, maar wij kunnen niet genoeg benadrukken hoe verschrikkelijk belangrijk bewatering is in een van de droogste periodes van het jaar. Door de warmte verdampt vocht heel vlot. Vooral recent geplant groen en planten die in potten en bakken staan hebben elke dag water nodig. De beplanting die al langer in de tuin staat, heeft uiteraard net zo goed water nodig. Doe dit met een automatische beregeningsinstallatie of met de tuinslang in de hand. Begin echter pas als de zon niet meer in de tuin schijnt! De warme zonnestralen in combinatie met water op bladeren kan als resultaat hebben dat de plant brandplekken krijgt. Sowieso is ’s avonds sproeien beter voor het milieu; dan verdampt er immers minder water. Heeft u fruitstruiken of -bomen staan? Geef die dan ook extra water deze periode.

Extra tips voor bewatering van de tuin

 

Tip 2: onkruid

De bewatering belandt ook op de plekken waar onkruid graag ontspruit. Soms groeit het onkruid nog sneller dan de planten waar u het eigenlijk allemaal voor doet. De oplossing? U raadt het al: regelmatig wieden. Gebruik een schoffel om het onkruid met wortel en al uit de grond te krijgen. Dit is best een warme klus, dus ook hiervoor geldt: doe uzelf een plezier en kies een moment dat de zon niet in de tuin schijnt. Door onkruid regelmatig te verwijderen, zorgt u ervoor dat dit niet diep wortelt en dat het na uw terugkomst van vakantie niet kniehoog staat. Wij zeggen altijd maar zo: een flink uur schoffelen is een goed alternatief voor de sportschool!

Bekijk onze 6 schoffeltips

 

Tip 3: grasmaaien

Vooral in de zomer heeft u veel plezier van een mooie grasmat. En hoe heerlijk die grassprieten ook voelen aan de blote voeten, maai het gras hoe dan ook één keer per week. Het advies is niet om het gras zo kort mogelijk te maaien. Bij warm, droog weer met veel zon kan dit namelijk resulteren in uitdroging en gele plekken. Dus zet de grasmaaier op een hoger standje zodat die sprieten niet te kort worden en geniet langer van een lekker groen gazon.

Bekijk hoe in 5 stappen naar groen gras gaat

 

Tip 4: de vijver

De vijver vraagt ook om aandacht in de zomer. Als het langdurig warm en droog is, dan kan het nodig zijn om de vijver regelmatig bij te vullen. Anders verdampt het water, wat de leefomgeving van de vijver niet ten goede komt. Verder adviseren wij om overwoekering te voorkomen. Dit betekent dat overtollige vijverplanten en tuinplanten aan de kant wordt geknipt, drijvende planten worden beheerst en draadalg wordt verwijderd. Zo kan alle flora en fauna van de vijver goed gedijen.

 

Tip 5: de zomervakantie

Bent u in de zomer langere tijd van huis? Dan geven wij u graag een aantal zomer tuintips waar u rekening mee kunt houden:

  • Zet uw binnen- en buitenplanten in de schaduw. Zo voorkomt u uitdroging.
  • Vraag of iemand uw beplanting water wil geven in uw afwezigheid. Een automatische oplossing is uiteraard ook een optie.
  • Vraag ook of diegene eens per week uw gazon wil maaien op een goede stand.
  • Verwijder al het onkruid voordat u vertrekt, zodat dit geen kans krijgt om uw tuin te overwoekeren.
  • Heeft u een vijver? Vraag dan of uw tuinverzorger ook de vissen wil voeren en indien nodig water wil aanvullen in de vijver.

 

Vragen over de zomer tuintips?

Heeft u na het lezen van onze zomer tuintips vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Kars & Stoop Hoveniers uit Alkmaar wenst u hele fijne zomerdagen!