Veel beplanting met variatie, verschillend blad en veel bloemen. Dat was de wens van Petra (53) en haar partner uit Alkmaar. Zij vroegen Kars & Stoop Hoveniers om een tuin aan te leggen die goed aansluit op het natuurlijke karakter van hun nieuwe woonwijk. Wij zetten deze groene, milieubewuste en duurzame tuin graag in de spotlights.

Duurzame tuin in milieubewuste woonwijk

Petra: “De wijk waar wij wonen wordt gekenmerkt door onder andere zonnepanelen en laagbouw. Bij de plas in de buurt van onze wijk proberen ze zelfs ijsvogels aan te trekken. Wij wilden graag meegaan in die milieubewuste aanpak. Het tuinplan mocht niet al te praktisch zijn, met veel tegels. Wel besloten we tijdens de aanleg om de halve terrasvorming toch een beetje uit te breiden. Dat was geen probleem voor Machiel en Sander. Dat hebben ze meteen ter plaatse opgepakt. We wilden heel veel groen, ook al hebben wij niet echt groene vingers. Een van de highlights is de veranda, daar hebben we nu al zo veel van genoten. De overkapping houdt de wind tegen en we hebben nog nooit zulke lange avonden in de tuin gezeten.”

Meer over tuinaanleg

Duurzame tuin - tekening  Duurzame tuin 1  Duurzame tuin 9

Groene structuren en organische vormen

Machiel: “In een nieuwbouwwijk is het belangrijk dat je water goed kwijt kunt. Zeker als er vanuit milieubewust oogpunt is gekozen om geen putten aan te leggen. Hier moet in de duurzame tuin al rekening mee gehouden worden. In het tuinontwerp hebben we een mix van vaste bloeiende planten, siergrassen, heesters die groen blijven en groene afscheidingen opgenomen. Siergrassen bewegen en brengen de tuin tot leven; in het voorjaar moeten ze teruggeknipt worden. De watertafel is voorzien van verlichting, geeft verkoeling aan vogels en zorgt ook voor dynamiek in de tuin. We hebben sierkers geplant om hoogte te creëren. Met taxushagen is er een groene structuur aangebracht tussen de voor- en achtertuin. Optisch zorgt dit voor een natuurlijke afscheiding; een groenblijvende buffer. Ook geeft het een gevoel van privacy en wordt de grote tuin opgedeeld in kleinere delen voor een knusser gevoel. De sierperen krijgen in het voorjaar een wit bloemetje. De groeiwijze van deze bomen is grillig, dus ook in de winter is het leuk om ernaar te kijken.  Als alternatief voor tegels hebben we één paadje gemaakt met boomschors. Organische vormen staan centraal in deze duurzame tuin, dus dat hebben we ook doorgetrokken in de vlonder van de veranda. Die heeft een ronde vorm aan de voorkant.”

Duurzame tuin 2 Duurzame tuin 3 Duurzame tuin 4

De natuur komt tot leven

Petra: “De oplevering van de duurzame tuin was zo’n twee weken geleden. Het groeit als kool! We hebben inmiddels een regenton, omdat de tuin nu nog veel water nodig heeft. We hebben ook insectenhuisjes aangeschaft en de watertafel is een ideale badplaats voor vogeltjes. De natuur komt tot leven! Zo’n tien jaar geleden hebben Machiel en Sander de tuin bij mijn vorige woning aangelegd. Dan is er toch een soort vertrouwen. Mijn partner en ik werken allebei, dus we konden met een gerust hart de sleutel achterlaten. En natuurlijk koffie en koek klaarzetten. En ik heb geen klontje klei in huis gevonden hoor!”

Duurzame tuin 8 Duurzame tuin 6 Duurzame tuin 7

Wilt u ook aan de slag met uw tuin? Kars & Stoop Hoveniers uit Alkmaar staat voor u klaar met advies en uitvoering! Neem gerust contact met ons op.