Een hele winderige tuin: dat brengt specifieke uitdagingen met zich mee. Zo is het heel belangrijk om de beplanting wijs te kiezen. “Waar we normaal een beukenhaag of taxushaag zouden planten, hebben we nu een esdoorn geplaatst. Dat is beplanting die je niet snel zou uitkiezen, maar die beter tegen wind kan. Esdoorns zijn bijvoorbeeld sterker dan overige beplanting.” Kars & Stoop Hoveniers legde een tuin aan bij de familie Kuiper: op niet zozeer een windstille maar, het mag gezegd, prachtige locatie. In dit blog brengen we de aanleg in beeld.

Beplanting tuin 1 Beplanting in de tuin 2

Van tuinontwerp naar tuincreatie

De familie Kuiper klopte bij Kars & Stoop Hoveniers aan voor de tuinaanleg en het tuinontwerp, wat samen met Terra Forma werd opgesteld. Een terras, vlonder, overkapping, mooi gazon en het uitzicht behouden, dát waren de wensen. De locatie was om meer redenen heel belangrijk. De familie Kuiper kijkt namelijk uit op een prachtig natuurgebied, waar ze hun uitzicht graag op wilden behouden. Er moest dus wel hoogte worden aangebracht in de voortuin, maar tegelijkertijd moest dit enigszins transparant blijven. De tuinaanleg werd in fases uitgevoerd: eerst vonden de bestrating en grondwerkzaamheden plaats in het najaar. De beplanting werd in het voorjaar erna geplaatst, omdat dit beter is voor de groei en bloei.

Beplanting in de tuin 3 Beplanting in de tuin 4

Over de beplanting

Heel veel planten kunnen niet echt goed tegen wind. Althans, niet de beplanting die normaal in een tuin zou worden geplaatst. “Groenblijvende beplanting wordt sneller bruin als de planten niet goed tegen wind kunnen. Bomen kunnen daar veel beter tegen: denk aan knotwilgen, berken, sierperen. Die hebben we geplaatst, ook om hoogte in de voortuin te krijgen. En mocht het hard waaien, dan zie je daar niets van terug. De beplanting blijft mooi.”

Beplanting in de tuin 6 Beplanting in de tuin 7

Klant aan het woord

Reinie Kuiper over Kars & Stoop Hoveniers uit Alkmaar: “Het was fijn communiceren met de mannen. Omdat we zelf niet zo veel verstand hebben van groen in de tuin, werden we goed geïnformeerd over de groei en bloei van verschillende planten. Wij zijn ontzettend blij met onze tuin en de gedane werkzaamheden door Machiel en Sander.”

Beplanting in de tuin 7 Beplanting in de tuin 8

Beplanting in de tuin 10 Beplanting in de tuin 9

Wilt u ook een tuinaanleg en kunt u wel advies gebruiken? Neem dan contact op met Kars & Stoop Hoveniers!