Met de komst van de herfst worden de dagen korter en de avonden langer. Het wordt eerder donker en dat merkt u natuurlijk ook in de tuin! Tuinverlichting biedt logischerwijs de oplossing. In dit blog bespreken we hoe u sfeer en gebruikersgemak aanbrengt in uw tuin met tuinverlichting die helemaal bij uw tuin past.

 Lorrez

Tuinverlichting en het tuinontwerp

Om er zeker van te zijn dat de tuinverlichting en uw tuin een match zijn, neemt u dit idealiter mee in het tuinontwerp. Zelfs als u om budgettaire redenen nog niet van plan bent alle verlichting in gebruik te nemen, kunnen de elektriciteitskabels het beste worden aangebracht tijdens de tuinaanleg. Dat scheelt u later een hoop gedoe; u hoeft uw tuin immers niet weer overhoop te halen om de verlichting alsnog aan te leggen. Tuinverlichting zonder kabels kan natuurlijk ook; kies dan voor lampen die werken op zonne-energie. Duurzaam en altijd in gebruik te nemen!

Tuinverlichting onder boom

Plaatsing van tuinverlichting

Er zijn een aantal uitgangspunten waar u het beste rekening mee kunt houden bij de plaatsing van verlichting:

  • Geef elk type verlichting een functie: sommige tuinverlichting is sfeerbepalend, waar andere tuinverlichting het doel heeft om voldoende licht te schijnen.
  • Plaats zwakkere lampen dichter bij elkaar dan sterkere lampen, tenzij u bepaalde accenten in de tuin wilt aanbrengen. Met een grondspot kunt u de focus leggen op bijvoorbeeld een bijzondere boom of plant in de tuin.
  • Sterke lampen kunnen verblinden. Plaats ze dus nooit op de plek waar u bijvoorbeeld vanuit huis op uitkijkt.
  • Een lichtpunt achter in de tuin zorgt voor een ruimtelijk effect. Het geeft het gevoel van ruimte in de tuin.
  • De kleur van de verlichting bepaalt de sfeer: hard wit oogt al snel modern, waar geel licht wat zachter overkomt.

 

Advies over tuinverlichting

Tuinverlichting moet goed doordacht worden om zoveel mogelijk van de gecreëerde sfeer te genieten. Daarnaast zorgt de verlichting voor overzicht in de tuin en schrikt het – zeker in combinatie met een bewegingsdetector – inbrekers af. Wilt u advies over tuinverlichting? Kars & Stoop Hoveniers uit Alkmaar vertelt u graag meer over de mogelijkheden. Neem contact met ons op voor meer informatie!