“Met de temperaturen van tegenwoordig kun je het hele jaar in de tuin bezig zijn. Daar deinzen wij niet voor terug.” Aan het woord is Machiel Kars, samen met Sander Stoop de groene vingers achter Kars & Stoop Hoveniers uit Alkmaar.

Tuinieren in de winter

“Als er veertig centimeter sneeuw ligt en het vriest, dan is het natuurlijk een ander verhaal. In die grond kun je niet aan de slag. Maar wanneer is dat voor het laatst gebeurt?” En dus werken de heren ook in de winter door: voornamelijk tuinaanleg en tuinonderhoud, zoals de wintersnoeibeurt.

Beplanting in de winter

“Beplanting aanbrengen doen we sowieso altijd in het voorjaar. Dat is het beste voor de planten. Maar tuinaanleg pakken we zeker in de winter al op. Zo kunnen onze klanten in de zomer lekker genieten van hun nieuwe tuin en deze in het voorjaar al zien opbloeien.”

Wintersnoeibeurt

Toch kunt u niet met alle tuinwerkzaamheden wachten tot de winter. Maai vooral uw gazon voordat de winter begint. Als het nodig is, kunt u uw grasmaaier wegbrengen voor een onderhoudsbeurt in de maanden dat u hem toch niet zult gebruiken. Hagen, zoals de taxus en buxus, moeten gesnoeid zijn voor de vrieskou. Anders lopen deze hagen het risico op vorstschade. Voor vaste planten is het afhankelijk van het type plant en van uw eigen voorkeur. Planten die geen sierwaarde hebben, snoeit u terug. Siergrassen zorgen daarentegen juist voor diepte en groen in uw tuin. Laat die dus maar staan.

Bent u klaar voor de winter?

De seizoenen dienen zich hoe dan ook aan, al is het Nederlandse klimaat best mild. U kunt het winterseizoen beginnen met een mooi gesnoeide tuin of er juist voor kiezen om met een nieuwe tuin aan te laten leggen. Kars & Stoop Hoveniers kan u in beide gevallen helpen. Als u een nieuwe tuin wilt laten aanleggen, dan is de winter een uitgelezen moment. Zo hoeft u niet te wachten tijdens de voorjaarsdrukte en kunt u volgend jaar zomer toch relaxen in een prachtige tuin. Neem contact met ons op voor meer informatie.