Een appelboom, kersenboom, perenboom, pruimenboom, abrikozenboom of notenboom: wat is uw favoriete fruitboom? Of kiest u liever voor een hele boomgaard om uit de tuin te kunnen snoepen? Fruit van deze bomen is heerlijk en misschien nog wel lekkerder als u zelf het ‘werk’ hebt gedaan. En om van fruit uit eigen tuin te genieten, hoeft u niet per se een groot stuk grond te hebben.

Hoogstam, halfstam en laagstam

Wanneer u een fruitboom wilt, heeft u de keuze uit laagstam, halfstam en hoogstam bomen. De hoogte (tussen de 2 en 8 meter) varieert, net als de opbrengst. Een laagstam lijkt op een struikje en de stam is meestal rond de 50 centimeter hoog. Perfect voor de kleinere tuin! De opbrengst is niet grandioos, maar met zo’n 5 tot 20 kilo fruit per jaar kunt u wellicht goed uit de voeten. De halfstam levert al snel 50 kilogram per jaar op en kan tot 5 meter hoog worden. De halfstam heeft iets meer ruimte nodig in de tuin, maar de hoogstam voert natuurlijk de boventoon. Een hoogstam kan wel 7 meter hoog worden en het duurt even voordat u de eerste vruchten kunt plukken. Hier gaat bij een pas aangeplante hoogstam fruitboom al snel 6 jaar overheen.

Wel direct vruchten van de fruitboom?

Maar er zijn andere mogelijkheden, zodat u niet hoeft te wachten totdat uw nieuwe fruitboom klaar is om vruchten te geven. U kunt namelijk kiezen voor een ‘oude’ fruitboom, die door fruitkwekers zijn gebruikt. Vaak geven deze bomen onvoldoende vruchten voor de kweker, maar kunnen ze voor particulier gebruik gerust nog een ronde mee. Een fruitboom heeft een prachtige sierwaarde: natuurlijk als hij in volle bloei is, maar ook als hij zijn blad niet heeft. De grillige vormen van de takken zijn een lust voor het oog! Heeft u een lelijke schuurmuur die u wilt bedekken? Denk dan eens na over een leiboom. Dit is een normale fruitboom die met zijn takken door een houten rek groeit. De takken vangen veel licht en warmte op, doordat ze wijd uit elkaar zijn gezet. Bijkomend voordeel: de omvang van de boom wordt meer gereguleerd dan bij een reguliere boom. Wel heeft het leifruit licht en warmte nodig. De plek van de fruitboom moet dus wel in de zon zijn!

Wilt u een fruitboom in de tuin of advies op maat over de beste plek voor een fruitboom in uw tuin? We staan u graag te woord! Neem contact op met Kars & Stoop Hoveniers uit Alkmaar.