Het voorjaar is begonnen, de vogels zingen hun lied en de tuin komt weer tot leven. Een perfect moment om aan de slag te gaan in uw tuin! Niet zozeer omdat het voorjaar is, maar omdat de vorst nu écht achter de rug lijkt. Berg uw schaatsen op en haal het tuingereedschap uit de schuur. Dit is het startsein voor snoeiwerkzaamheden in de tuin. Kars & Stoop Hoveniers uit Alkmaar licht snoeitip 1 tot en met 5 voor u uit, zodat u uw tuin kunt klaarmaken voor het komende seizoen.

Snoeitip 1: hagen

Snoei hagen aan de bovenzijde smaller en aan de onderzijde iets breder. Zo kan de haag mooi dicht groeien en ziet het er gezond uit. Ook creëert u zo geen kale plekken aan de onderzijde. De hedera-haag moet goed bijgehouden worden, want die groeit heel snel. Voorkom dus dat de haag uw tuin overneemt!

Snoeitip 2: lavendel

In het voorjaar kan de lavendel teruggesnoeid worden tot een compacte bol. Er moeten wel altijd groene bladeren aan het einde van de takjes blijven zitten, want anders kan de lavendel niet uitlopen. In augustus kunt u de lavendel nogmaals snoeien; alleen dode bloemen en bloemstelen moeten verwijderd worden.

Snoeitip 3: bodembedekkers

Het blad van de bodembedekkers, zoals de kardinaalshoed of gele aardbei, zijn door de winter waarschijnlijk wat bruin. Met een snoeischaar kunt u deze bruine bladeren wegknippen. Zo zien de bodembedekkers er weer netjes uit en komen de bloemen meer tot hun recht.

Snoeitip 4: takken

Knip de tak van een plant, struik of boom altijd boven het oog af. Het oog is een verdikking op de tak, waar nieuwe bladeren of takken worden gevormd. Door op de juiste plek te snoeien, kan de tak weer goed uitlopen.

Snoeitip 5: gereedschap

Gebruik altijd het goede gereedschap. Dit kan een heggenschaar, snoeischaar of elektrisch materiaal zijn. Win advies in als u niet goed weet welk type gereedschap u het beste kunt gebruiken.

Waarom eigenlijk snoeien?

De redenen liggen een beetje voor de hand, maar toch kan dit per plantsoort anders zijn. De ene plant groeit uit de kluiten, waar de andere juist mooi gaat bloeien na het snoeien. Want hoe u het ook wendt of keert: snoeien doet altijd groeien! Redenen om bovenstaande snoeitips te volgen zijn:

  • Ter preventie van wildgroei in de tuin
  • De plant, struik of boom in model houden en mooi laten bloeien
  • Meer vruchten, wat vaak het gevolg is als u fruitbomen goed snoeit

Waarom niet snoeien als het vriest?

Eigenlijk is het heel simpel. De gesnoeide tak kan zijn wond minder snel sluiten als het vriest. Dit geeft bacteriën en schimmels de kans om in de plant, struik of boom te nestelen. Dat wilt u natuurlijk voorkomen. En daarom kunt u altijd beter wachten met snoeien totdat de vorst voorbij is!

Hulp nodig?

Snoeitips zijn handig, maar wij kunnen het ons best voorstellen als u vragen heeft. U wilt immers dat uw tuin mooi tot bloei komt dit voorjaar en deze zomer. Heeft u naar aanleiding van dit blog vragen? Neem dan contact met ons op. We staan u graag persoonlijk te woord!