De aanleg van een tuin begint niet bij het aanplanten van het groen. De werkelijke start betreft de voorbereidende werkzaamheden. Ongeacht of er sprake is van een tuinrenovatie of tuinaanleg bij een nieuwe woning. Maar waaruit bestaat een voorbereiding van de tuin? En waarom is dit toch vaak een aanzienlijk bedrag binnen de offerte? Kars & Stoop Hoveniers vertelt wat voorbereidende werkzaamheden zoal zijn.

Iedere tuin andere voorbereiding

Welke voorbereidende werkzaamheden nodig zijn, is voor elke tuin weer anders. Het is mede afhankelijk van het tuinontwerp. Het is belangrijk om de tuin goed uit te zetten. Waar komt zand, grond, bomen? Met behulp van een laser wordt duidelijk waar rekening mee gehouden moet worden. Ook speelt mee welk type grond er is. In Bergen ligt bijvoorbeeld vooral zandgrond en in Langedijk klei. Dankzij onze ervaring weten we precies welke grond waar ligt. Dat maakt de voorbereiding wel zo makkelijk!

Voorbereiding van tuin

Iedere tuin en iedere situatie vraagt om een andere aanpak. Het type grond speelt een rol, maar ook de gewenste inrichting van de tuin en de toegang tot de tuin. Hieronder een kort overzicht van mogelijke werkzaamheden.

  • Geen achterom? Dan is er een kraan nodig om de tuinmaterialen over het huis te tillen.
  • Kiest u voor bomen? Dan moet er dieper worden gespit.
  • Grondverbeteraar
  • Grondbewerking
  • Drainage
  • Ingraven grondkabels voor bijvoorbeeld het lichtplan en de elektriciteit
  • Afvoer en aanvoer grond
  • Inzet van een kraantje of vrachtwagen.

Tuin in nieuwbouwwijk

Als u een huis heeft gekocht in een nieuwbouwwijk, dan is de tuin vaak het laatste wat u aanpakt. Kortom, er is minder budget. Ondertussen wordt u mogelijk verleid met acties om uw tuin voor weinig geld af te graven. Houd er rekening mee dat er in nieuwbouwwijken vaak puin in de grond zit. Dit is namelijk afgevoerde grond van een andere plek. Als de grond niet ver genoeg wordt afgegraven, dan blijven de wortels boven de klei liggen. Het gevolg is dat water blijft staan en de beplanting dood gaat. Na vier of vijf jaar kunt u de tuin dan alsnog laten afgraven. Ons advies: doe het meteen goed, ook al gaat er dan wat meer tijd overheen. Dat kost u onderaan de streep minder!

Wilt u weten hoe Kars & Stoop Hoveniers u van dienst kan zijn? Wij vertellen u graag meer over onze aanpak, inclusief de voorbereidende werkzaamheden. Neem contact met ons op!