Een tuin die tot leven komt: dat is het resultaat wanneer u kiest voor de juiste beplanting. Wilt u ook vlinders en vogels in de tuin? Het begint met een vlinder- en vogelvriendelijke inrichting van uw groene oase. Zo ondersteunt u deze fladderende diertjes bij het vinden van natuurlijk voedsel en veilige plaatsen om uit te rusten en te nesten. Met onderstaande tips helpt u de natuur een handje.

Tips voor vogels in de tuin

Wilt u graag meer vogels in de tuin? Wij geven u tips om van uw tuin een walhalla voor gevederde vrienden te maken.

 1. U krijgt vogels in de tuin als u bomen en struiken plant. Het liefst met bessen en fruit. Daarin vinden ze beschutting en eten.
 2. Wilt u tegels leggen? Overweeg om de ruimte te gebruiken voor een gazon. Hierin vinden vogels insecten en wormen.
 3. Kies voor een variatie in beplanting, zodat u elk seizoen iets in de bloei hebt staan. Bekijk deze tuin eens ter inspiratie. Insecten komen af op de bloemen en zij zijn weer aantrekkelijk voor vogels.
 4. Uitgebloeide bloemen en planten zijn prima bouwmaterialen voor een prettig nestje.
 5. Ook vogels houden van badderen. Om vogels in de tuin te krijgen, kunt u een vijver(tje) aanleggen of een waterbak voor vogels plaatsen.
 6. Heeft u een schuur met plat dak staan? Misschien kunt u dit laten begroeien met groen. Erg plezierig voor vogels en ook nog eens een leuk uitzicht vanuit uw slaapkamerraam.
 7. Vogels hoppen. Zorg daarom dat er iets te hoppen valt: van lage beplanting, omhoog naar struiken en bomen.
 8. Wees niet te netjes. De bladeren die u wilt opruimen, zijn een prettige beschutting voor vogels. Takken en snoeihout vormen een mooie basis voor een nest.
 9. Laat uitgebloeide planten staan in de herfst. Dit zijn goede snoepjes voor de zaadetende vogels!
 10. Snoei nooit alle struiken tegelijk. Vogels kunnen dan geen veilige plekjes meer vinden in uw tuin.

 

Vlinders in de tuin

Tips voor vlinders in de tuin

 1. Het ligt nogal voor de hand, maar plant vlinderplanten in uw tuin. Denk aan de vlinderstruik, bramenstruik of lavendel. Vlinders zijn er dol op.
 2. Ruim fruit dat van de fruitboom is afgevallen niet op. Rottend fruit is voor sommige vlinders een ware delicatesse.
 3. Vlinders leven op grassen. Als u een bloemenweide hebt, maai deze dan niet in één keer helemaal. Maai liever gedeeltes.
 4. Spuit geen gif. Sowieso is dit slecht voor het milieu. Daarnaast doodt u de insecten die vlinders naar de tuin lokken.
 5. Rupsen zijn de larven van vlinders. Zorg dat zij ook goed kunnen eten in uw tuin. Rupsen eten graag brandnetels, grassen, klavers en koolsoorten.

Wilt u een tuin aanleggen en houdt u van vogels en vlinders? Kars & Stoop Hoveniers uit Alkmaar denkt graag met u mee hoe u uw tuin zo aantrekkelijk mogelijk kunt maken voor vogels en vlinders. Neem contact met ons op!