Elke tuin verschilt in omvang en is er geen heilige graal hoe het tuinontwerp het beste opgezet kan worden. Een kleine tuin vraagt natuurlijk om een slimme en creatieve benutting van de ruimte die er wel is. Heeft u een bescheiden tuin en wilt u weten hoe u alles eruit kunt halen wat erin zit? Lees dan onze tips kleine tuin.

Ruimtelijk effect van grote tegels

Het lijkt tegenstrijdig, maar toch is het waar. Wanneer u een kleine tuin heeft, kunt u voor de bestrating beter grote tegels kiezen. Juist grote tegels zorgen voor een rustige uitstraling en een ruimtelijk effect. Dat geldt overigens niet alleen voor de tegels; ook met plantenbakken of bloempotten kunt u dit effect realiseren. Het gaat wel om de som der delen: kies voor een beperkt aantal bakken of potten. Hoe groter de tegels, potten en bakken – weliswaar in goede balans – hoe groter uw kleine tuin oogt. Door dit weer te combineren met struiken, zorgt u voor overzicht. Ook hier geldt: grote planten en struiken zorgen voor een ruime beleving. Kleine planten leggen immers de nadruk op uw kleine tuin.

Functie van de kleine tuin

Een tuin is een plek waar u zich thuis moet voelen; ongeacht de omvang. Begin daarom altijd eerst met een overzicht van uw wensen. Wat is de functie van de tuin? Wilt u lekker kunnen tuinieren of vooral gezellig met vrienden en familie kunnen barbecueën? Ligt u graag van de zon te genieten of is het juist de bedoeling dat kinderen lekker kunnen spelen? Dit zijn allemaal onderdelen die een invloed hebben op de indeling van de tuin. Stel de functie van de tuin dus centraal maar blijf realistisch: rust en orde in een kleine tuin creëert u pas als u keuzes durft te maken. Het is geen grote tuin in miniatuurformaat, waar u alles in het klein alsnog invoegt. Dat zorgt voor chaos.

Tips kleine tuin op een rij

  • Overweeg om de schutting of muren in een lichte kleur te schilderen
  • Kies rustige tinten binnen één kleurenpalet voor de tuinaccessoires
  • Beperk u altijd tot maximaal twee verschillende kleuren
  • Een spiegel is een optisch middel om de tuin dieper te laten lijken
  • Lichtpunten die naar boven schijnen geven de tuin vooral ’s avonds een ruimere beleving

Laat u inspireren

In ons portfolio vindt u een aantal stadstuinen die zijn gerealiseerd door Kars & Stoop Hoveniers. Wilt u meer tips kleine tuin of liever een advies op maat? U kunt altijd direct contact met ons opnemen, zodat onze vakkundige hoveniers uit Alkmaar u kunnen adviseren.