Van een tuin moet je genieten. Voor de één betekent dit dat je lekker met de handen in de grond goed voor beplanting zorgt. Voor de ander betekent het eerder achterover leunen in een hangmat of relaxstoel met een verfrissend glas drinken, zonnebadend en zonder zorgen. Als u ook in die laatste categorie valt, dan is een onderhoudsvriendelijke tuin aan te raden. En in dit blog leest u tips om zo’n tuin te realiseren!

Onderhoudsvriendelijke planten

Een echte onderhoudsvriendelijke tuin begint bij logische keuzes. Kies daarom voor onderhoudsvriendelijke planten. Sommige hagen groeien bijvoorbeeld niet zo snel, waardoor u minder vaak hoeft te snoeien. Andere robuuste planten kunt u ook lekker hun gang laten gaan. Vul de plantenborders met kleine groenblijvende beplanting en bodembedekkers. Die bloeien gewoon door, ook als u er niet naar omkijkt! Vaste planten hoeven over het algemeen maar één keer per jaar teruggesnoeid te worden. Doe het dan wel in het voorjaar, zodat de planten geen schade oplopen door de vorst.

Laat de natuur zijn ding doen

Een tuin is echt onderhoudsvriendelijk als u erop kunt vertrouwen dat u de natuur zijn weg vindt. Dit ligt enerzijds aan de beplanting die u heeft gekozen, maar onderschat ook vooral niet het tuinontwerp met een duidelijk beplantingsplan. Zo kunt u de bloei en groei proberen te plannen en brengt u in kaart hoe groot de planten ongeveer zullen worden. Het resultaat? Zo min mogelijk snoeien! Professionele hoveniers, zoals Kars & Stoop Hoveniers uit Alkmaar, helpen u ook nog eens bij de tuinaanleg. Hierbij wordt natuurlijk rekening gehouden met uw onderhoudsvriendelijke wensen. Wij zetten graag onze vakkennis is om te zorgen dat u niet spontaan groene vingers hoeft te ontwikkelen!

Wel of geen gras?

Gras is toch juist makkelijk? Niet dus. Gras heeft onderhoud nodig en hoe groter de grasmat is, hoe meer tijd u hieraan kwijt bent. Denk aan bemesten, ontmossen, onkruid bestrijden, verticuteren en maaien natuurlijk. Dat klinkt niet echt als een onderhoudsvriendelijke tuin! Een klein gazon is daarom wellicht logischer, zolang het in verhouding staat tot de omvang van uw tuin. Of misschien gaat uw voorkeur zelfs uit naar kunstgras. Door dit te combineren met struiken in de borders, kunt u met de benen omhoog genieten van een groene tuin. Want die struiken hebben toch aanzienlijk minder aandacht nodig.

Bestrating niet per se de oplossing

Ook al zou u denken van wel: met bestrating houdt u onderhoud niet per se tegen. Tussen tegels verschijnt uiteindelijk toch onkruid en op de tegels zelf vindt u elk jaar, of misschien wel vaker, een groene uitslag die u moet schoonmaken. Kars & Stoop Hoveniers gebruikt een biologisch middel tegen groenaanslag; hier ziet u niets van. Wel zo makkelijk!

Meer weten over de mogelijkheden voor een onderhoudsvriendelijke tuin? Neem dan contact met ons op!