Dag vorst, hallo gazon

In uw wintertuin heeft u kalk op het gazon gestrooid om mos en onkruid tegen te gaan. Eind februari/ begin maart is het een goed moment om het gazon te bemesten en te verticuteren. Op het gazon ontstaat door het jaar heen – mede door mos, onkruid en maaiwerkzaamheden – een soort viltlaag. Water, licht en lucht vinden maar moeilijk een weg door deze laag. Een dunne laag is acceptabel en eigenlijk zelfs goed voor het gazon. Dit zorgt namelijk voor bescherming tegen hitte en verlies van water. Wanneer de laag te dik wordt, is het daarentegen tijd om te verticuteren. En dat doe je in maart, zodra er geen kans op nachtvorst meer is!

Verticuteren doe je in maart, zodra er geen kans op nachtvorst meer is!

Wat is verticuteren?

Het ontstaan van mos is afhankelijk van meerdere factoren: gebrek aan zuurstof en voedingsstoffen in de bodem bijvoorbeeld. Ook schaduw en het gazon te kort maaien spelen een rol. Mos gaat gras in de weg zitten en om dit te voorkomen, is het nodig om te verticuteren. Dit kun je ongeveer vergelijken met harken. Een speciale verticuteermachine verwijdert de viltlaag en snijdt de wortels van het mos door. Het doorsnijden van de wortels zorgt ervoor dat er niet direct nieuw mos gevormd kan worden. Het resultaat? Het water bereikt de wortels van het gras weer en het gazon kan eindelijk weer ademen. Verticuteren is alleen aan te raden als er geen kans op vorst meer is. U kunt in die periode ook de pomp plaatsen om de tuin automatisch water te geven.

Gazon aanleggen en maaien

In februari is het echt nog te vroeg om het gazon aan te leggen. Dit kunt u beter aanpakken in april, zodat het gras goed kan wortelen en groeien. Eind maart kunt u voor de eerste keer maaien; vergeet dan niet eventuele resten van de bemesting van het gazon af te halen. Kars & Stoop Hoveniers raadt aan om het gazon, zodra het volgroeid is, ongeveer twee keer per week te maaien. Maait u vaker, dan krijgen de grassprieten geen kans om te herstellen. Maait u minder vaak, dan wordt het gras te lang. Als u dan gaat maaien, scheurt u het gras in stukken en dat wilt u natuurlijk voorkomen!

Kars & Stoop Hoveniers raadt aan om het gazon, zodra het volgroeid is, ongeveer twee keer per week te maaien.

Verticuteren door professionals

Wilt u uw gazon verticuteren? Kars & Stoop Hoveniers uit Alkmaar helpt u hier graag bij! Wij hebben het professionele gereedschap in huis, net als de kennis en kunde om de verwijdering van mos tot een goed einde te brengen. Het is belangrijk om deze klus niet te onderschatten. Het is namelijk eeuwig zonde als uw gazon door de mosverwijdering kapot wordt gemaakt. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie. Wij informeren u graag!