Een bloemenzee in de tuin: dat fleurt de boel wel op! Met een bloemenborder – een deel van de tuin waar je planten en bloemen in zet – kunt u heel eenvoudig kleur en variatie in de tuin aanbrengen. De soorten bloemen, de hoogte, de kleur en de opzet kunt u naar gelang invullen. Zolang u doordachte keuzes maakt natuurlijk! De bloemenborder kan een strook aan de zijkant van de tuin zijn, of aan weerszijden twee delen of een breed stuk in het midden van de tuin. Wat het beste past, is afhankelijk van uw smaak en de indeling van de tuin. Hierover vertellen we in dit blog meer.

Planten en opbouw van de border

In een bloemenborder worden doorgaans vaste planten gebruikt. De kunst is om planten te kiezen die ieder jaar bloeien en planten die elkaar qua bloeitijd afwisselen, zodat er altijd kleur te bekennen is in de tuin. Meestal is een border zo opgebouwd dat de achterste rij(en) bloemen hoger zijn en de voorste wat lager. Zo kunt u van alle bloemen in de tuin echt genieten. Maar juist een speelse wisseling tussen hoogtes kan ook erg tot de verbeelding spreken. Wanneer de border net is aangelegd, is het belangrijk dat de planten genoeg water krijgen. Planten die pas sinds kort in de grond staan, zijn namelijk nog niet zo diep geworteld. Het spreekt voor zich dat de bloemen extra water nodig hebben, naarmate het warmer wordt. De grond mag immers niet uitdrogen en de plant heeft voldoende vocht nodig!

Plek van bloemen in de tuin

Achter de aanleg van een bloemenborder zit een zekere tactiek: de planten en bloemen moeten voldoende zon krijgen, maar niet meer dan ze eigenlijk aan kunnen. Een beplantingsplan helpt om dit goed in kaart te brengen. Zo kan er bewust voor een locatie in de tuin gekozen worden, waar de planten en bloemen naar voorkeur prettig kunnen groeien en bloeien. En een doordacht beplantingsplan heeft nog een voordeel: u kunt zo voorkomen dat onkruid in de bloemenborders gaat overheersen. Door de beschikbare grond goed te bedekken met planten, krijgt onkruid geen kans. Ook onkruid heeft zonnestralen nodig om te groeien namelijk.

Inspiratie voor bloemen in de tuin

Kars & Stoop Hoveniers heeft verschillende voorbeelden van mooie tuinen met een doordacht beplantingsplan. Bijvoorbeeld deze stadstuin met bloemen, deze groene voortuin en andere tuinontwerp voorbeelden. Wilt u meer weten over de mogelijkheden van bloemen in de tuin of bent u op zoek naar extra inspiratie? Neem dan contact op met de hoveniers van Kars & Stoop Hoveniers uit Alkmaar. Wij staan u graag met raad en daad bij.