De ‘r’ is uit de maand, de jas hoeft niet per se meer aan en de zon laat zich telkens vaker van haar zonnigste kant zien. Het leven verplaatst zich van binnen naar buiten, waarbij de tuin als tweede huiskamer fungeert. De plekjes in de luwte – die in het voorjaar favoriet zijn – warmen in de zomer wel erg snel op. Om toch ontspannen in de tuin te kunnen leven, is er daarom soms een stukje schaduw nodig. Zo kunt u echt comfortabel buiten zijn. Laat u inspireren door deze tips voor een beschut plekje in de tuin.

Tip 1: schaduw van de boom

Vogels, privacy en hoogte in de tuin: dat zijn onder andere de effecten van een boom in uw tuin. En laten we eerlijk zijn, onder een boom warmt het toch minder snel op dan onder een parasol. Bomen zijn ideale middelen om schaduw in de tuin te creëren. Maar ze doen natuurlijk meer dan dat; door de seizoenen heen ziet u het blad uitlopen, herfstkleuren verschijnen, knoppen tot bloei komen. Kortom, bomen zijn een genot om naar te kijken. Bomen bestaan in allerlei soorten en maten. Als u groot wilt uitpakken, kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een beuk of populier. Die worden wel tot 15 meter hoog. Een berk of lijsterbes beperkt zich tot 10 tot 15 meter en een magnolia of sierkers wordt tussen de 6 en 10 meter hoog. Welke grootte echt past, is afhankelijk van de omvang van de tuin en hetgeen waar u de focus op wilt leggen. Het spreekt voor zich dat een grote boom al snel overheerst. En een beschut plekje in de tuin is prettig, maar u wilt natuurlijk niet dat de tuin helemaal overschaduwd wordt.

Meer over bomen

 

Tip 2: overkapping als beschut plekje

Het voelt een beetje als twee vliegen in één klap: een overkapping of prieel zorgt voor schaduw op hete dagen en voor beschutting op regenachtige dagen. Voeg er terrasverwarming aan toe en zelfs op koude dagen is het hier goed vertoeven. De locatie van de overkapping in de tuin is belangrijk om er echt een beschut plekje van te maken. Waar komt de zon op en waar gaat hij onder? Wilt u vooral in de avonduren lekker kunnen loungen of zoekt u beschutting in de ochtend? Waar wilt u de overkapping verder voor gebruiken: als eetkamer, zitkamer of misschien als buitenkeuken? De mogelijkheden zijn eindeloos, en één ding staat als een paal boven water: een overkapping is een erg comfortabele plek om uw buitenuren door te brengen, ongeacht het weer!

Overkapping ter inspiratie

 

Tip 3: laat u adviseren

Kars & Stoop Hoveniers denkt graag met u mee welke oplossing het beste bij uw wensen en tuin past. We kijken zelfs verder dan dat: de tuin is immers een verlengde van uw woning, dus het geheel moet goed bij elkaar passen. Mocht u willen kiezen voor een boom, dan adviseren wij u met plezier over welke boom goed zou passen, wat de juiste planttijd is en hoe u deze het beste kunt verzorgen. Kiest u toch liever voor een overkapping, dan geven we u tips over de ideale plek en andere randzaken waar u rekening mee moet houden. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op: wij staan u graag persoonlijk te woord!