De dagen worden korter en kouder, maar dat houdt werkzaamheden in de tuin niet tegen. Over snoeien gaan verschillende verhalen rond; kan dit nu het beste in het voorjaar of in het najaar gebeuren? En in de winter is het toch verboden? Niets is minder waar. Wanneer snoeien? Daar is geen eenduidige antwoord op. Daarom zet Kars & Stoop Hoveniers de tips en aandachtspunten op een rij, zodat uw tuin er mooi bij ligt; nu en in het voorjaar!

Gouden regels

  1. Benodigd: goed en scherp tuingereedschap. Mocht uw snoeischaar bot zijn, laat deze dan slijpen of vervang hem. Bot materieel zorgt voor rafels aan uw planten en bomen. Schimmels zoeken deze plekjes het op en dat wilt u voorkomen.
  2. Analyseren: ga kritisch na welke takken gesnoeid moeten worden. Dit zijn ook takken die over elkaar heen groeien of met elkaar schuren. Uitgangspunt is een goede balans in de struik, plant of boom die u snoeit.
  3. Aanpak: snoei net boven de aanknoping waar een nieuwe tak naar buiten is gericht. Deze blijft doorgroeien, wat zorgt voor een mooie structuur van bijvoorbeeld uw struik.

Wanneer snoeien in de winter?

De winter staat synoniem voor kou en bij een strenge winter is er vaak vorst. De belangrijkste tip die wij u kunnen geven is om bij vorst absoluut niet te snoeien. Wanneer u snoeit, dan brengt u eigenlijk wonden aan bij de struik, plant of boom die u trimt. Het is een zwakke plek waardoor uw groen ziek kan worden of beschadigd kan raken. Vorst kan schade aanbrengen via deze zogeheten snoeiwonden. De wonden moeten eerst geheeld zijn, voordat een struik, plant of boom tegen de vorst bestand is. Misschien denkt u nu dat het beter is om in de winter helemaal niet te snoeien. Maar dat klopt niet. Sterker nog, de winter is een perfect jaargetijde omdat bijvoorbeeld bomen zich in een winterrust bevinden. Daardoor is de sapstroom in een boom minder actief. Dit betekent dat u een boom kunt snoeien, zonder dat deze gaat bloeden. Het is trouwens ook handig dat er geen bladeren aan de boom zitten, zodat u goed kunt analyseren welke takken gesnoeid moeten worden en hier vervolgens makkelijk bij kunt.

Aandachtspunt: bij de zogenaamde ABC-bomen komt de sapstroom juist wel in de winter op gang. Het is dus ten zeerste af te raden om deze bomen in de winterperiode te snoeien. Het gaat dan om de Acer (esdoorn), Betula (berk) en Carpinus (haagbeuk). De Juglans (notelaar) en de Vitis (druivelaar) kunt u in de winter ook beter met rust laten.

De boom bloedt; wat nu?

Wanneer een boom bloedt, dan verbruikt hij op dat moment heel veel energie. Het grote risico van een bloedende boom is dat hij minder goed groeit en bloeit in het komende jaar. Toch zijn bomen vaak in staat om zelf te herstellen van het bloeden. Middeltjes om sapverlies tegen te gaan of de wond dichten werkt trouwens vaak juist averechts; dit zorgt alleen maar voor meer schade.

Voordat u gaat snoeien

Voorkomen is hoe dan ook beter dan genezen. Het is daarom belangrijk om heel realistisch te zijn over uw eigen (on)mogelijkheden. Soms is het beter om snoeiwerkzaamheden uit te besteden. Stel uzelf de volgende vragen om te achterhalen of dit in uw geval zo is:

  1. Wat is de reden dat u snoeit? Als u de boom gezond wilt houden, dan zult u vooral dode takken verwijderen. Als het gaat om hoe de boom eruitziet, dan snoeit u voor een goede balans. Of misschien speelt veiligheid rondom de boom een rol. Dit zijn allemaal verschillende aanleidingen die een andere aanpak vragen.
  2. Gaat u de boom uitdunnen of inkorten? Het laatste gebeurt meestal als het uiterlijk moet worden aangepast, terwijl uitdunnen vooral gedaan wordt om veiligheids- en gezondheidsredenen. Snoei hoe dan ook nooit te veel weg.
  3. Weet u welke takken u beter niet kunt snoeien? Hoe dikker de tak, hoe groter de wond en hoe moeilijker het voor de boom is om goed te herstellen. Weeg dit altijd voor uzelf af.
  4. Weet u hoe u een tak het beste kunt afknippen of -zagen? Er zijn bepaalde methodes om de boom zoveel mogelijk tegen schade te beschermen. Verdiep u daarom in de beste aanpak.
  5. Weet u zeker dat u de beste persoon voor de snoeiwerkzaamheden bent? Als u twijfelt over de aanpak of uw eigen inzicht, dan kunt u beter hulp van experts inroepen. Zo weet u zeker dat uw bomen goed behouden blijven.

Wilt u snoeiwerkzaamheden oppakken maar twijfelt u over hoe u dit het beste kunt doen? Neem dan contact op met Kars & Stoop Hoveniers uit Alkmaar. Wij staan u graag met raad en daad bij!