Als de zon schijnt, dan mag de tuin ook stralen! Ook al zitten we nog in de winter, de lente kietelt het verlangen naar lichte dagen met mooi weer. Van die dagen dat u een kop koffie drinkt op het terras van uw fleurige tuin. Heeft u nou wel de koffie in huis en het terras in de tuin, maar mag de boel wat kleurrijker? Lees dan onze tips voor dé fleurige tuin in 2019. Wij zetten vijf vrolijke vroegbloeiers voor u op een rij.

Narcissen in de fleurige tuin

1. Bloembollen

Ook wel bekend als de vergeten schatten: bloembollen. Als het goed is, heeft u deze potentiële bloeiende bloemen al vorig najaar in de tuin geplant. Als u ervoor heeft gezorgd dat ze tussen half september en half december de grond in zijn gegaan, dan maakt u grote kans dat ze zich dit voorjaar van hun mooiste kant laten zien. Voorwaarde is wel dat ze niet tijdens de vorstperiode de grond in zijn gegaan en dat ze niet zijn geplant in té natte grond. Dan kunnen ze namelijk gaan rotten. De bloeiperiodes verschillen per type bloembol. Wij zetten een paar voorbeelden op een rij:

  • Sneeuwklokjes zijn mooie vroegbloeiers die zich zo tussen januari en april laten zien.
  • Narcissen kunnen vroeg- of laatbloeiend zijn. Let hier dus op, zodat u het hele jaar rond bloeiende bloemen in de tuin terugziet.
  • Tulpen bloeien meestal op in maart of april.

2. Magnolia

Hallo voorjaar! De Magnolia, de eerste grootbloeier van de lente, mag eigenlijk niet ontbreken in uw fleurige tuin. Verkrijgbaar in allerlei soorten en maten: van kleine struiken tot grote boom. De Magnolia is altijd sierlijk én voor velen ook nog eens favoriet in onderhoud. U hoeft deze boom namelijk niet te snoeien.

Magnolia in de fleurige tuin

3. Forsythia

Mooi geel is niet lelijk. De Forsythia doet mee met de Magnolia en luidt vanaf maart het lenteseizoen in met haar sprankelende gele bloemen. Ook in de maanden april en mei bloeien deze struiken vrolijk door tot ongeveer zo’n twee meter hoog. De Forsythia wordt ook wel het Chinese klokje genoemd en houdt erg van een plekje in de zon. Snoei de struik direct na de bloei wel weer terug om ook volgend jaar weer van haar bloemen te genieten!

Lees vijf snoeitips

Forsythia in de fleurige tuin

4. Longkruid

Een fleurige tuin kan niet zonder het Longkruid. Met de kleuren wit, roze, hemelsblauw en paars vrolijkt het Longkruid uw tuin helemaal op. Het hoogtepunt van de bloei ligt meestal in april, maar is mede afhankelijk van de temperatuur. Zelfs als u afscheid heeft genomen van de kleurrijke bloemen, blijft het Longkruid een lust voor het oog. Het zilvergevlekte blad blijft doorgaans mooi tot diep in het najaar.

Longkruid in de fleurige tuin

5. Malus

Van deze boom heeft u dubbel genot: van april tot mei kijkt u uit op de bloesem die bestaat uit grote witte en lichtroze bloemen. De Malus wordt niet voor niets de sierappel genoemd. In het najaar ontspruiten er namelijk oranje/rood gekleurde sierappels aan de boom. En die blijven tot in de winter hangen! De Malus houdt van een plekje in de zon en wordt zo’n vijf tot zes meter hoog.

Malus in de fleurige tuin

Fleurige tuin aanleggen?

Bent u van plan om met deze tips aan de slag te gaan en kunt u wel wat hulp gebruiken om uw fleurige tuin aan te leggenNeem dan contact op met Kars & Stoop Hoveniers uit Alkmaar nu de agenda nog niet helemaal vol zit. Wij voorzien u graag van raad en daad!