Het tuinaanlegseizoen is weer begonnen! Kars & Stoop Hoveniers uit Alkmaar merkt dat de vraag naar een offerte voor de tuin toeneemt. In reactie op de prijsindicaties komen regelmatig de volgende vragen terug: hoe zit het met de voorbereidende werkzaamheden? En waarom hangt daar een zeker prijskaartje aan? In dit blog lichten we toe wat de voorbereidende werkzaamheden inhouden en waarom het zo belangrijk is.

 

Grond gereedmaken

‘Een goed begin is het halve werk’. Dat geldt ook wanneer er een tuin wordt aangelegd. Vaak heb je te maken met een bestaande situatie: het startpunt van de tuinaanleg. Denk aan de huidige tuin die gerenoveerd moet worden of een zandbak bij een nieuwbouwwoning die nog tot tuin getransformeerd moet worden. De eerste stap in tuinaanleg is dan ook niet om meteen beplanting aan te brengen. Eerst moet de grond worden klaargemaakt om ├╝berhaupt iets te kunnen laten groeien. Dit is waar de voorbereidende werkzaamheden over gaan. Onderdelen hiervan zijn bijvoorbeeld:

  • Tuin helemaal leeghalen;
  • Zand uit tuin afvoeren;
  • Aarde goed doorspitten;
  • Grondverbeteraar aanbrengen.

Lees meer over onze aanpak

Langer genieten van uw tuin

Het zand moet uit de tuin, omdat de wortels van de beplanting anders niet kunnen aarden. Zodra deze op de zandlaag stuiten, krijgt de beplanting namelijk niet de benodigde voeding om te kunnen groeien en bloeien. Met grondverbeteraar wordt de grond luchtiger gemaakt. Kars & Stoop Hoveniers gebruikt een organisch middel met specifieke stoffen om de bodemstructuur, inworteling en het bodemleven te verbeteren. Zo krijgt de beplanting meteen een goede boost. Een bodemstarter kan worden aangebracht om uitval van beplanting te minimaliseren. Wij voegen dit ook vaak toe tijdens de voorjaarsbeurt. Het is beter dan compost, omdat daar vaak zuren en onkruidzaden in zitten. En het is niet de bedoeling dat er extra onkruid getrokken moet worden na verloop van tijd! De bodemstarter bestaat daarentegen juist uit organismen die ervoor zorgen dat de tuin gezond kan floreren.

Kostenpost op offerte voor de tuin

Voorbereidende werkzaamheden is een kostenpost op de offerte van een tuin, en tegelijkertijd noodzakelijk om op langere termijn van de tuin te blijven genieten. Het doel is om een zo’n hoog mogelijk groeiresultaat van beplanting voor elkaar te krijgen. Dat effect is vaak pas over de jaren heen te merken. Toch is het nu al een logische investering, omdat u zo langer plezier heeft van uw investering in tuinaanleg.

Heeft u vragen over de voorbereidende werkzaamheden of wilt u een tuin laten aanleggen? Neem dan contact op met Kars & Stoop Hoveniers uit Alkmaar. Wij lichten graag toe wat we voor u kunnen betekenen.