Ongedierte in tuin bestrijden

De laatste weken is het vochtig en warm weer; een ideaal klimaat voor ongewenste bezoekers in de tuin. Dit is namelijk het moment waarop ongedierte de kop opsteekt: slakken, rupsen, kevers en bladluis doen hun intrede en maken van de tuin hun domein. Het is makkelijk te beredeneren waarom deze insecten zich thuis voelen in uw tuin. Ze leven lekker van uw zorgvuldig bijgehouden tuin en beschadigen daarmee uw beplanting. En erger nog, ze trekken ook weer andere insecten aan. De bladluis scheidt bijvoorbeeld honingdauw uit; een nectar-achtige vloeistof waar andere insecten weer van leven. De vraag is dan ook: hoe kun je dit soort insecten het beste bestrijden?

Natuurlijke bestrijding insecten

De bladluis is voor veel tuiniers een grote vijand. Niet alleen trekken deze insecten andere insecten aan; ze planten zich ook nog eens razendsnel voort. Ze baren soms zelfs levende jongen en slaan het eistadium – met name in de zomer – helemaal over. Erger nog, vrouwtjes en mannetjes hebben elkaar helemaal niet nodig om te kunnen voortplanten. Binnen een jaar tijd kunnen vijftien generaties luizen van uw tuin een thuis hebben gemaakt: met en zonder vleugels. Degenen met vleugels worden in het voorjaar op de wereld gezet en reizen snel en effectief van plant tot plant. Gelukkig zijn er manieren om de bladluis natuurlijk te bestrijden:

  • Lieveheersbeestjes zijn de natuurlijke vijand van de bladluis; zij eten deze insecten. U kunt lieveheersbeestjes lokken met speciale huisjes;
  • Behandel de planten herhaaldelijk met een plantenspuit met water en afwasmiddel. Dit is niet schadelijk voor de beplanting;
  • Plant Afrikaantjes zodat insecten worden aangetrokken die bladluis bestrijden.

ladybug-796482_1920 flower-948864_1920

Insecten bestrijden: daarvoor kunt u een beroep doen op de natuur, bijvoorbeeld met lieveheersbeestjes of Afrikaantjes!

Tip van Kars & Stoop: ruim na het snoeien tuinafval goed op. Doet u dit niet, dan krijgt u last van schimmels en ongedierte die hun weg omhoog weten te vinden naar bijvoorbeeld uw haag.

Neem afscheid van ongewenste bezoekers

De kracht van bestrijding ligt in herhaling. Het type ongedierte en het ziektebeeld van de plant bepalen uiteindelijk wat de beste behandeling is. Hoewel biologische bestrijdingsmiddelen de voorkeur verdienen, wijst de praktijk uit dat u dit doorgaans vaker moet gebruiken om een minder resultaat te behalen. Win daarom altijd advies in van professionele hoveniers die u een oplossing op maat kunnen bieden, zoals bij Kars & Stoop Hoveniers uit Alkmaar.Lees meer informatie over ongedierte of neem contact met ons op om de ongewenste bezoekers uit uw tuin te verwijderen!