Haal alles uit de herfst

Heeft u nog aanplantwensen voor de tuin? Dan is dit uw kans! De herfst biedt precies de juiste voorwaarden om nieuwe planten in de tuin te zetten. De grond is namelijk nog warm van de zomer, waardoor planten met kluit snel acclimatiseren. Verder biedt de herfst voldoende regen, wat u weer tijd en moeite bespaart. Het vervelende werk wordt immers voor u gedaan. En juist planten met een kluit zijn voordeliger in aanschaf dan een plant in een pot. Dat is weer mooi meegenomen!

Wist u dat… planten in pot duurder zijn, omdat de kweker hier meer arbeid in moet stoppen? Planten met kluit zijn voordeliger, maar moeten wel op het juiste moment de grond in!

Herfstplanten

Welke planten zet u deze maanden in de grond? Wij geven u graag wat inspiratie! Over het algemeen geldt dat u in de herfst allerlei soorten hagen kunt planten. Zo kunt u kiezen voor de buxus; deze plant past werkelijk in elke tuin. De buxus is immers in elke vorm te snoeien. Ook de beukenhaag is geschikt voor aanplanting in de herfst. Deze haag biedt een mooi gezicht in de winter; het goudbruin verkleurde blad blijft namelijk tot in mei aan de struik hangen. Dit in tegenstelling tot de haagbeuk, bekend als Carpinus, die in de herfst geel wordt en grotendeels uitvalt. Daar staat tegenover dat de haagbeuk in het voorjaar alweer groen uitloopt, waar de beukenhaag dan nog het bruine blad heeft. Heeft u uw oog laten vallen op een fruitboom of heester? Dan kunt u beter even wachten. Deze plant u aan in april.

Snoeien van hagen

Wanneer u al hagen heeft staan, dan is dit het goede moment om ze te snoeien. Ze lopen nu namelijk nog een klein beetje uit. Wacht u tot de winter, dan loopt u het risico dat de haag invriest. Elke haag raakt na snoeien beschadigd en heeft tijd nodig om te herstellen. Timing is daarom belangrijk! Voor bomen is dit een ander verhaal; die kunt u juist beter in de winter snoeien.

Wilt u meer weten over herfstplanten, aanplanten of snoeien van hagen? Neem dan contact op met de ervaren hoveniers van Kars & Stoop Hoveniers uit Alkmaar. Wij staan u graag met raad en daad bij!