Een nieuwe tuin ontwerpen doe je niet zomaar. Althans, niet als u jarenlang plezier van uw tuin wilt hebben! Het vergt het nodige meet- en denkwerk en niet onbelangrijk: kennis, inzicht én creativiteit. Of het nu de voortuin, achtertuin of een bedrijfstuin betreft: er zijn nu eenmaal zaken waar u goed bij stil moet staan en waar u ongetwijfeld een beetje hulp bij kunt gebruiken. In dit blog lichten Kars & Stoop Hoveniers er een aantal voor u uit.

 

Tuin ontwerpen: eerste stap

Het lijkt voor de hand te liggen, maar uw wensen spelen een centrale rol als wij uw tuin gaan ontwerpen. U kunt het ontwerp zien als de bouwtekening van uw huis: het legt de basis voor de jaren die gaan komen. En dus is het heel belangrijk dat de vormgeving van de tuin goed aansluit op hoe u de tuin wilt gebruiken. Heeft u bijvoorbeeld (jonge) kinderen? Dan is een gazon om op te spelen misschien wat u het liefst wilt. Bent u wat ouder en slechter ter been? Dan wilt u misschien juist geen gras meer maaien (u kunt ook op ons bouwen voor tuinonderhoud; dan heeft u het beste van beide werelden). Bent u een zonneliefhebber of zoekt u juist liever de schaduw op? Heeft u voorkeur voor bepaalde planten, struiken of bomen in de tuin? Deze en meer vragen geven aanleiding voor de inrichting van de tuin.

Over het tuinontwerp

 

Tuinontwerp op papier

De tweede stap is dat onze samenwerkingspartner Joep Luitjes van Terra Forma uw visie op papier zet. Uiteraard is uw tuin voor die tijd opgemeten, zodat het ontwerp een realistische weergave is van hoe uw tuin eruit kan zien. Tijdens het tuin ontwerpen, doet Joep een beroep op zijn kennis en inzicht. Hij weet feilloos en creatief bijzondere materialen, constructies en planten in het ontwerp op te nemen. Hierbij kijkt hij ook naar de stijl van uw woning, het landschap om de tuin heen en factoren zoals de oriëntatie van de tuin, grondsoort en hoogteverschillen. Dit alles wordt uitgewerkt in een plattegrond in kleur en op schaal, eventueel met doorsnedes en details om een volledig beeld te krijgen.

tuin ontwerpen

Bekijk meer voorbeelden van tuinontwerp

 

Mét beplantingsplan

Waar komt de zon op en waar gaat hij onder? Welk deel van uw tuin valt voornamelijk in de schaduw en waar floreren juist planten die zon nodig hebben goed? Dit zijn vragen die helpen om een beplantingsplan te maken. Als wij uw tuin ontwerpen, dan is dit inclusief een beplantingsplan. Hierin staat precies gespecificeerd welke planten, bomen en struiken in welk deel van de tuin worden geplaatst. Net als het tuinontwerp ontvangt u bij het beplantingsplan een plattegrond, met plantenlijst en heel handig: het advies over onderhoud van de verschillende beplanting. Zo kunt u zonder zorgen genieten van de tuin die u altijd heeft gewild.

 

Extra vragen om over na te denken

Wanneer u een tuin laat ontwerpen, dan is het slim om bij sommige zaken alvast stil te staan. Dan kan dit meteen worden meegenomen in de tuinaanleg. Wij lichten er een aantal uit:

  • Hoe gaat u de tuin van water voorzien? Heeft u wellicht behoefte aan een besproeiingsinstallatie?
  • Is er al een buitenkraan in uw tuin aanwezig? Wilt u die misschien ook laten aanleggen?
  • Heeft u al verlichtingspunten in de tuin? Is het nodig om meteen de elektra te regelen?
  • Wilt u een tuinoverkapping of veranda in de tuin opnemen? Kars & Stoop Hoveniers kan ook daarmee aan de slag voor u!

Bekijk een voorbeeld van een tuinoverkapping en veranda

 

Kars & Stoop Hoveniers uit Alkmaar denkt graag met u mee over deze en andere vragen. Wilt u meer weten over het tuinontwerp of onze tuinaanleg? Neem dan contact met ons op. We staan u graag persoonlijk te woord!