Nu iedereen door het coronavirus tot zijn huis is veroordeeld, krijgt de tuin aanzienlijk meer aandacht. Zo creëren mensen hun eigen tuinparadijs dicht bij huis, waar ze kunnen genieten en tot rust kunnen komen. Dat vinden wij natuurlijk een positieve ontwikkeling! Wilt u uw tuin opknappen? Wij delen in dit blog hoe u dit kunt aanvliegen én geven tips om goed te werk te gaan.

 

Tuin opknappen: uw keuzes

Net als bij de renovatie van een huis, heeft u bij het opknappen van uw tuin verschillende keuzes. U kunt voor een flinke onderhoudsbeurt gaan of voor een volledige opknapbeurt. Het eerste is natuurlijk minder bewerkelijk. Bij het opknappen van uw tuin door onderhoud heeft u resultaat op korte termijn. Door het gazon te maaien, onkruid te verwijderen, bestrating te reinigen, beplanting en de heg te snoeien, heeft u meteen eer van uw werk. Toch kan het in sommige gevallen nodig zijn om meer van uw tuin aan te pakken. Bijvoorbeeld als bestrating is verzakt, boomwortels de bodem omhoog drukken, of als u wensen heeft zoals een vijver of beplanting die groen blijft. Een reguliere onderhoudsbeurt volstaat dan niet en misschien is het zelfs nodig om een (deel van) uw tuin leeg te halen. Zo heeft u een goed startpunt om de nieuwe tuin aan te leggen, bijvoorbeeld met een prieel of pergola.

Bekijk een voorbeeld van tuinaanleg

 

Tips voor onderhoudsbeurt

Als u voor de eerste optie gaat en uw tuin gaat opknappen met een onderhoudsbeurt, dan is het handig om de volgende tips te volgen:

 1. Zorg dat u op de juiste manier onkruid plukt, door deze tips te volgen.
 2. Verdiep u in de periodes wanneer u kunt snoeien.
 3. Houd rekening met de snoeiregels voor hagen en onze vijf snoeitips.
 4. Behandel uw gazon op zo’n manier dat u groen gras in 5 stappen hebt.
 5. Gebruik onze inhoud van de voorjaarsbeurt als checklist.
 6. Kunt u wel wat ondersteuning gebruiken? Bekijk handige tuingadgets of neem contact met ons op zodat wij het onderhoud voor u kunnen uitvoeren.

 

Tuin opknappen from scratch

Gaat u liever voor een heel nieuwe tuin? Als u op deze manier uw tuin wilt opknappen, dan hebben we het over tuinaanleg. Doorloop de volgende stappen om dit te realiseren.

 1. Laat u inspireren. Bijvoorbeeld met de tuintrends van 2020 en onze tuinvoorbeelden.
 2. Vraag professionals een tuinontwerp maken, zodat u zeker weet dat u uw tuin optimaal benut.
 3. Laat uw tuin aanleggen door professionele hoveniers, zodat u ook over een paar jaar nog plezier van de tuin kunt hebben.
 4. Sluit een onderhoudsabonnement af, zodat uw tuin er het hele jaar mooi en verzorgd bij ligt.

 

Redenen tuin opknappen

Als u uw tuin heeft aangepakt, dan geniet u logischerwijs van een opgeruimde en mooie tuin. Zo bent u helemaal klaar voor mooie lentedagen en zwoele zomeravonden buiten! Maar er zijn meer redenen om uw tuin op te knappen:

 • Na het opknappen is uw tuin weer helemaal op orde, waardoor het onderhoud een stuk overzichtelijker is;
 • Als u goed heeft nagedacht over de beplanting, dan profiteert u het hele jaar door van een (deels) groene tuin;
 • Mocht u de hulp van een professionele hovenier hebben ingeschakeld, dan weet u zeker dat de juiste keuzes zijn gemaakt voor de inrichting van de tuin.

Meer lezen over een tuin ontwerpen

 

Wat uw reden ook is om uw tuin op te knappen, Kars & Stoop Hoveniers uit Alkmaar denkt graag met u mee voor een advies op maat! Kunt u wel wat hulp gebruiken? Neem dan contact met ons op.